Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Paris

Als een Canadees je vertelt dat hij op vakantie is geweest naar Paris, dan bestaat de kans dat hij het dorpje in het zuiden van de Canadese staat Toronto bedoelt in plaats van de miljoenenstad in Frankrijk.

Het dorp Paris heeft echter helemaal niets gemeen met de gelijknamige hoofdstad van Frankrijk, met uitzondering van de naam. Paris in Ontario is geen drukke wereldstad, maar een kleine plaats die door Harrowsmith Magazine in 2017 als “the Prettiest Little Town in Canada” beschreven is. Als je gaat zoeken naar de leukste, mooiste of meest schattige dorpen in Ontario dan komt de naam Paris ook regelmatig in de lijstjes naar voren. Paris is gesticht in het jaar 1850, waarmee het tot de oudere dorpen in de regio behoort. In 1999 werd Paris opgeslokt door de County of Brant. Het is sindsdien geen onafhankelijke gemeenschap meer.

De afkomst van de naam heeft ook niets te maken met de Franse hoofdstad Parijs. Omdat de stad London ook in de buurt van Paris ligt, zou je denken dat er wel een verband zou zijn. Je zou denken dat het dorp gesticht zou zijn door immigranten uit Parijs. Feitelijk is de naam Paris het gevolg van de gipswinning die hier plaatsvindt sinds men in 1793 ontdekte dat er hier gips in de grond zat. Gipspleister, dat in de bouw gebruikt wordt, heet in het Engels ‘gypsum plaster’ of ‘plaster of Paris’. Hiermee is direct de naam verklaard.

Het ruim tienduizend zielen tellende dorp heeft een charmante kern, die door het doorgaande verkeer wel vrij zwaar belast wordt door auto’s en vrachtwagens. Dat doet wel wat afbreuk aan de sfeer van het dorp. Waar Parijs de Seine heeft, daar heeft Paris de Grand River. Sommige panden hebben een terras aan of zelfs boven het water. In plaats van een Notre Dame heeft Paris de Paris Baptist Church. Andere bezienswaardigheden in Paris zijn de oude bibliotheek, de markthal die gevestigd is in een voormalige zagerij en de huizen die gebouwd zijn van zogenaamde cobblestones (keien).

Hier ligt Paris

Weersverwachting Paris

vandaag
9° / -1°
morgen
4° / 0°
28 mrt
3° / -3°
29 mrt
6° / -4°
30 mrt
4° / -4°
Meer weer van Paris op klimaatinfo.nl

Meer informatie