Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Eauze

Eauze, in het Franse departement Gers (regio Occitanie), behoort tot het arrondissement Condom. Het is de officieuze hoofdstad van de gedistilleerde alcoholische drank Armagnac. Ook de wijnbouw is belangrijk in en rond de gemeente.

De oorsprong van Eauze begint in de oud-Romeinse stad Elusa, die werd gesticht in de eerste eeuw. De stad werd over veertig hectare in een dambordpatroon gebouwd en bezat een forum en thermen, met in de omgeving grote landbouwondernemingen. In de derde eeuw werd Elusa de hoofdstad van de Romeinse provincie Novempopulania. Uit deze tijd stammen belangrijke archeologische vondsten, zoals de domus van Cieutat, een rijke woning, een Gallo-Romeinse geldschat en juwelen uit de 3e eeuw. De bloeitijd van de stad kwam ten einde in de vijfde eeuw, toen de antieke stad ten onder ging aan invasies van Saracenen en Noormannen.

Overnachten in Eauze

Een aanrader is het sfeervolle Gîtes Elusate. Deze gîtes, gelegen in een prachtig gerestaureerd gebouw aan de rand van het historische centrum van Eauze. Er zijn verschillende appartementen, voor alle gezinssamenstellingen. Alle kamers zijn smaakvol ingericht en zijn een mooie combi tussen klassiek en modern.

Een andere uitstekende keuze is Chez Nano, dat zich bevindt op een steenworp afstand van de beroemde katedraal van Eauze. Deze accommodatie combineert modern comfort met een klassieke inrichting en biedt een prachtig uitzicht over de omliggende wijngaarden. 

Voor een meer landelijke ervaring kunt u terecht bij Au Petit Bernerot – Les gîtes de l’Arbre Voyageur, een charmante bed & breakfast net buiten het dorp. Deze accommodatie biedt ruime kamers en een uitnodigend buitenzwembad. Hier kunt u genieten van de rustige omgeving en de gastvrijheid van de eigenaren, die u graag meer vertellen over de lokale bezienswaardigheden en culinaire hoogstandjes.

 

Boven de oude stad werd in 980 een klooster gebouwd en in de elfde eeuw werd de priorij van Sint-Luperc verbonden aan de Abdij van Cluny. Rond de priorij groeide Eauze, en de kerk van Saint-Luperc werd tussen 1463 en 1521 gebouwd. Het protestantisme vond veel aanhangers in Eauze, en de stad had veel te lijden onder de Hugenotenoorlogen.

In het historische centrum van Eauze vind je mooie oude straatjes met leuke winkeltjes, vele restaurants en terrasjes. Eauze staat bekend om zijn lekkere eten en regionale specialiteiten. Café de France is alom bekend. Elke donderdag is er een weekmarkt in Eauze. Een bezoek aan de Cathédrale Saint-Luperc, midden in het centrum, mag je niet missen.

In het Musée du Trésor worden Gallo-Romeinse munten en juwelen uit de derde eeuw tentoongesteld. De Nimeno II Arena werd gebouwd in de tijd van burgemeester Jean Faget en werd in 1982 ingehuldigd. Het ontwerp van de arena is geïnspireerd op de arena’s van Sevilla en Bogotá. Er worden stierengevechten, paardenraces en grote shows gehouden.

Opgravingen in Eauze hebben de Domus de Cieutat blootgelegd, de vroegere residentie van een aristocraat uit het Romeinse Rijk. In Montréal-du-Gers ligt de Villa de Séviac, een archeologische opgraving van een Gallo-Romeinse villa met prachtige mozaïekvloeren. Deze villa is een voorbeeld van een mooi huis van de aristocraten uit de Romeinse tijd.

Jaarlijks wordt in Eauze de oorlog tussen de Galliërs en de Romeinen herdacht met het Festival Galop-Romain. Gevechten worden nagespeeld, er zijn oude ambachten uit die tijd en demonstraties van Romeinse legionairs.

Hier ligt Eauze

Weersverwachting Eauze

vandaag
32° / 20°
morgen
30° / 19°
21 jul
22° / 16°
22 jul
25° / 13°
23 jul
28° / 17°
Meer weer van Eauze op klimaatinfo.nl

Meer informatie