Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Larressingle

Larressingle is een prachtig historisch dorpje in het Noordelijke deel van het departement Gers, in de regio Occitanië. Het dorp staat op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France, op deze lijst staan de mooiste dorpjes van Frankrijk.

De geschiedenis van Larressingle gaat terug tot de elfde eeuw, toen er op deze plek een kerk gebouwd werd. Dit werd gedaan in opdracht van de abt Hugues de Gasgogne, die ook de abdij van Condom heeft gesticht. In de twaalfde eeuw werd de oude kerk vervangen door de huidige en een eeuw later werden de vestingwerken van Larresinge gebouwd. Dit gebeurde ten tijde van de Honderdjarige Oorlog, toen dit deel van Frankrijk voor een groot deel in handen was van de Engelsen. De vestingwerken van Larresingle werden gebouwd als onderdeel van de verdediging van de regio Casgogne. Omdat Larresingle nooit belegerd is geweest, kwam het ongeschonden uit de strijd, waardoor Larressingle nu nog steeds een van de best bewaarde middeleeuwse dorpen in Frankrijk is.

Dit ging overigens niet vanzelf, want net als in veel andere steden en dorpen werden de stadsmuren in de eeuwen die volgden als steengroeve gebruikt, waardoor de muren steeds kleiner en instabieler werden. Aan het begin van de twintigste eeuw waren er nog slecht drie huizen in het dorp bewoond en stond de rest van het dorp op instortten. Op initiatief van de hertog van Trevisio, in samenwerking met investeerders uit Boston, werd het dorp gered en kunnen we nu wandelen door de historische straatjes van Larressingle.

Binnen de stadsmuren van Larressingle zijn nu nog enkele woonhuizen te vinden, maar in het merendeel van de huizen worden nu bezet door restaurants en winkeltjes. Dit zorgt ervoor dat er een levendige gezellige sfeer in het dorp hangt. In de restaurants worden bekende lokale gerechten geserveerd en in de winkeltjes kom je allerlei leuke en unieke lokale producten tegen.

De belangrijkste bezienswaardigheid binnen de stadsmuren is de Église Saint-Sigismond de Larressingle. Deze kerk stamt uit de twaalfde eeuw en is oorspronkelijk gebouwd als verdedigingskerk met een schuilkamer. Nog steeds heeft de kerk de gesloten vorm van een dergelijke kerk. Door deze vorm en het feit dat er maar een paar piepkleine ramen in de kerk zitten, is het een erg donkere kerk. Als het licht door de kleine ramen naar binnen schijnt, dan kun je goed de bijzondere details van de kerk zien. Omdat Larressingle op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella ligt, is de Église Saint-Sigismond de Larressingle een belangrijke stopplaats voor pelgrims. In en rondom het dorp, kom je meestal wel een paar pelgrims tegen. Ze zijn makkelijk herkenbaar aan de Sint-Jacobschelp op hun rugzak.

Net buiten het dorp ligt het historische attractiepark Camp de Siège Médiéval. In dit ga terug in de tijd en herontdek je de middeleeuwen. Er is een wapenkamer met harnassen, maliënkolders en verschillende wapens uit deze periode. Je leert er alles over hoe je een kattepult moet bedienen en hoe zwaar een harnas nou precies was in deze periode. Sla je eigen geld, wordt aan de schandpaal genageld en verbeter je kunsten met pijl en boog. Camp de Siège Médiéval is een leuke dagbesteding als je in de buurt van Larressingle verblijft met kinderen.

Hier ligt Larressingle

Weersverwachting Larressingle

vandaag
24° / 9°
morgen
24° / 14°
15 jun
21° / 14°
16 jun
25° / 11°
17 jun
29° / 16°
Meer weer van Larressingle op klimaatinfo.nl

Meer informatie