Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lindos

Lindos is het bekendste mooie dorp van Rhodos. Laat je niet misleiden door de bijnaam ‘het witte stadje’, want met nog geen duizend inwoners is Lindos toch echt een dorp.

Lindos is de oudste bewoonde plaats van Rhodos. De geschiedenis voert ruim drieduizend jaar terug. De oudste nog bestaande nederzetting van Lindos is Lindia Athena, de tempel van Athene. In de volksmond staat dit bouwwerk beter bekend als de Akropolis van Lindos. De huidige tempel heeft haar gekregen in de derde eeuw voor Christus. De eerste tempel die op deze heuvel bij Lindos weggezet is, werd ongeveer in 550 voor Christus gebouwd. De akropolis behoort tot de best bewaarde Griekse tempels en tot de belangrijkste historische bezienswaardigheden van het eiland Rhodos. Je kunt de akropolis tegen betaling bezoeken. Je moet dan wel eerst zo’n vijfhonderd trappen beklimmen vanuit het centrum van Lindos voordat je de tempel bereikt hebt.

Wil je of kun je niet/amper naar boven lopen, dan is het alternatief de ‘Lindos taxi’. Dit is geen motorvoertuig, maar is een ezel. Tegen betaling kun je op de rug van een ezel kun naar boven om de akropolis te bezoeken.

Lindos is natuurlijk meer dan de akropolis. Het dorp zelf is meer dan noemenswaardig. De eeuwenoude straatjes in het centrum zijn autovrij en vormen een doolhof van witte huisjes. Het is dat Lindos niet te groot is, anders zou je hier gemakkelijk het spoor bijster kunnen raken. De woonfunctie is in Lindos door de toeristische belangstelling wel een beetje op de achtergrond geraakt. Het zijn vooral toeristenwinkels, eettentjes, restaurants en bars die je nu in het hart van Lindos aantreft. Vooral in de zomermaanden wordt Lindos overdag overspoeld met toeristen die hier op af komen. Wil je genieten van Lindos zonder teveel toeristen die door de straten schuifelen, da kan ’s morgens vroeg (om een uur of acht) al naar Lindos toe. Vanaf half tien stromen de bussen vol toeristen, de huurauto’s en de scooters Lindos binnen. Althans, de toeristen die er in/op zaten. De voertuigen zelf moeten op de grotere parkeerplaatsen buiten het centrum geparkeerd worden.

Als je Lindos bezoekt, neem dan ook een kijkje in het kerkje dat bij de oude kerktoren hoort die contrasterend tussen de witte huizen uitsteekt. Binnen foto’s maken mag helaas niet, anders hadden we kunnen laten zien hoe fraai deze kerk van binnen gedecoreerd is.

Dat Lindos erg fotogeniek is bewijst het feit dat er voor de fotoreportage ‘Rhodos in 24 foto’s‘ maar liefst 3 foto’s van Lindos gebruikt zijn.

Hier ligt Lindos

Weersverwachting Lindos

vandaag
19° / 16°
morgen
18° / 15°
7 dec
18° / 15°
8 dec
17° / 11°
9 dec
16° / 9°
Meer weer van Lindos op klimaatinfo.nl

Meer informatie