Rhodos

Griekenland

Toen men in Griekenland het toerisme serieus wilde gaan ontwikkelen, is men met het eiland Rhodos begonnen. Dit eiland dat behoort tot de eilandengroep Dodekanesos ligt redelijk dicht bij het Turkse vasteland. Behalve de typisch Griekse cultuur zie je hier dan ook duidelijke Turkse invloeden uit de tijd dat Rhodos bij Turkije hoorde en Italiaanse invloeden uit de paar decennia dat Rhodos in de vorige eeuw tot Italië behoorde.

Op Rhodos liggen enkele tientallen dorpen, die redelijke gelijkmatig over het eiland verspreid liggen. In het noorden van Rhodos is een grotere concentratie van dorpen, waarbij ze in sommige gevallen bijna naadloos in elkaar overlopen. Het lijkt erop alsof Rhodos Stad inmiddels een aantal omringende dorpen aan het opslokken is.

Wie met een huurauto of excursiebus Rhodos gaat verkennen die zal zien dat er een redelijke diversiteit aan dorpen is. Soms is er sprake van een authentiek boerendorp waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan, soms is een oorspronkelijk rustig dorp uitgegroeid tot een drukke badplaats. Bij het samenstellen van een overzicht van de mooiste dorpen van Rhodos hebben we geprobeerd zoveel mogelijk een mix van verschillende soorten dorpen te maken. Vaak zijn er ook alternatieve dorpen te vinden die (bijna) net zo mooi zijn als een vergelijkbaar dorp op onze site. Ons advies is om er vooral zelf op uit te gaan en je te laten leiden door je gevoel. In elk deel van Rhodos zijn mooie dorpen en bijzondere plaatsen die klaar liggen om ook door u ontdekt te worden!

Archangelos

Archangelos behoort tot de weinige plaatsen in het noordoosten van Rhodos dat haar eigen identiteit heeft weten te behouden. Archangelos is niet ten prooi gevallen aan het toerisme en behoort daarom tot de mooiste dorpjes van Rhodos.

Met een inwoneraantal van bijna achtduizend inwoners is de betiteling ‘dorp’ volgens sommigen niet juist. Er wordt op veel plekken gesproken over het stadje Archangelos. Wie echter Archangelos bezocht heeft die zal beamen dat er weinig stads is aan deze plaats die haar oorsprong eigenlijk kent in de zevende eeuw na Christus. Omdat de locatie erg gevoelig was voor aanvallen door piraten zijn de toenmalige kleine nederzettingen die hier te vinden waren verdwenen. Pas aan het einde van de Middeleeuwen, na de val van Constantinopel, lieten de ridders van de Johannieterorde een fort bouwen op de heuvel bij Archangelos. Van deze burcht zijn nu nog de restanten zichtbaar. De ruïne wordt ook wel de Akropolis van Archangelos genoemd.

» meer over Archangelos

Eleousa

Op het moment dat je het hart van het dorp Eleoúsa binnenrijdt dan wordt je nieuwsgierigheid enorm geprikkeld. De kans is groot dat je de achtergrond van dit dorp te weten te komen.

Die nieuwsgierigheid wordt gewekt door de vervallen gebouwen die rondom het centrale plein van Eleoúsa staan. Wat zijn het voor gebouwen, wat is het verhaal erachter en waarom zijn ze allemaal vervallen op de kerk Agia Eleoúsa na? Je merkt dan ook dat toeristen die het dorp binnenrijden heel snel geneigd zijn om de auto te parkeren en rond te gaan lopen op zoek naar deze antwoorden. Onderzoek op internet brengt je al snel naar de uitgebreide wikipediapagina over Eleoúsa. Daar vind je de antwoorden op de vragen die een bezoek aan Eleoúsa oproept.

» meer over Eleousa

Gennadi

Als je op zoek bent naar een authentiek dorp op Rhodos, dan is Gennadi een mooi voorbeeld van hoe het werkelijke leven op het elders soms zo drukke vakantie-eiland eruit ziet.

Het mooiste moment om Gennadi binnen te rijden is aan het begin van de ochtend. Als je zo iets na achten Gennadi bezoekt en het zonnetje nog niet op z’n felst is, dan zie je hoe het dagelijks leven in een dorpje op Rhodos op gang komt. De jeugd komt samen om naar school te gaan, de vrouwen beginnen aan hun schoonmaak en de mannen die niet hoeven te werken komen samen om de dag te beginnen met koffie. Je merkt dat je op dat moment de enige toerist bent die als een soort van voyeur alles gadeslaat. Later op de dag is de kans groot dat de verhouding toeristen en locals anders is. Je merkt dat dit invloed heeft op de sfeer in Gennadi.

» meer over Gennadi

Istrios

Istrios is een dorp in het binnenland van Rhodos. Zodra je het bergplaatsje binnenrijdt wordt je op bijzondere wijze welkom geheten: op een muurtje staat ‘WELCOME TO ISTRIOS’ geschilderd.

Het dorp behoort absoluut tot de rustigere dorpen van Rhodos. Hiermee is dan ook meteen een van de grootste charmes van Istrios genoemd. Het boerendorp telt slechts enkele honderden inwoners, die hoofdzakelijk van de landbouw leven. Als je door Istrios wandelt ruik je de kruiden die in de bergen groeien, zie je de katten je begluren en hoor je vaak niets meer dan de geluiden die door de natuur voortgebracht worden. Van enige activiteit lijkt er soms weinig sprake. De enige uitzondering wordt gevormd door de plaatselijke taverna en op zondag het bezoek dat de dorpelingen aan de zeventiende eeuwse Saint Merkourios-kerk brengen.

» meer over Istrios

Ixia

Mensen die Rhodos kennen zullen zich misschien afvragen waarom Ixia als één van de mooiste dorpjes van Rhodos vermeld staat. Die mensen vragen we om eens objectief naar Ixia te kijken.

Het plaatsje, je mag het eigenlijk amper een dorp noemen, heeft iets wat maar weinig dorpen op Rhodos hebben: vanaf vrijwel iedere plek vanuit Ixia heb je een goed tot geweldig uitzicht op zee. En wat voor een uitzicht…. nergens op Rhodos lijkt de zee blauwer dan hier in Ixia of het ernaast gelegen Ialyssós. Zeker in de middag lijkt het wel alsof iedere kleur blauw in de zee vertegenwoordigd is: van fel helder lichtblauw via azuurblauw naar een diepe donkerblauwe tint ver in de horizon.

» meer over Ixia

Kremastí

Dankzij de ligging bij het vliegveld van Rhodos is Kremastí een redelijk onaangetast dorp in de noordwesthoek van het eiland. Hiermee wijkt het enorm af van het ernaast Ialyssós.

Waar Ialyssós decennia geleden al transformeerde tot een toeristenplaats, daar heeft Kremastí nog deels haar eigen karakter weten te behouden. Er zijn wel wat accommodaties aanwezig in het dorp, maar grotendeels bestaat Kremastí uit huizen waar de lokale bevolking nog woont. Hierdoor heerst er een andere sfeer in Kremastí, ondanks dat het vrijwel naadloos overgaat in Ialyssós. De taverna’s en winkels in het dorp worden vooral gebruikt door de locals.

» meer over Kremastí

Lindos

Lindos is het bekendste mooie dorp van Rhodos. Laat je niet misleiden door de bijnaam ‘het witte stadje’, want met nog geen duizend inwoners is Lindos toch echt een dorp.

Lindos is de oudste bewoonde plaats van Rhodos. De geschiedenis voert ruim drieduizend jaar terug. De oudste nog bestaande nederzetting van Lindos is Lindia Athena, de tempel van Athene. In de volksmond staat dit bouwwerk beter bekend als de Akropolis van Lindos. De huidige tempel heeft haar gekregen in de derde eeuw voor Christus. De eerste tempel die op deze heuvel bij Lindos weggezet is, werd ongeveer in 550 voor Christus gebouwd. De akropolis behoort tot de best bewaarde Griekse tempels en tot de belangrijkste historische bezienswaardigheden van het eiland Rhodos. Je kunt de akropolis tegen betaling bezoeken. Je moet dan wel eerst zo’n vijfhonderd trappen beklimmen vanuit het centrum van Lindos voordat je de tempel bereikt hebt.

» meer over Lindos

Maritsá

Maritsá is het mooiste dorp van Rhodos of misschien wel van de hele wereld. Althans, dat vindt Emanuel die ik spreek midden op straat van dit dorp in het noorden van het eiland Rhodos.

Nu zult u zich vast afvragen wie Emanuel is en waarom ik hem midden op straat spreek. Emanuel is een man van ergens in de vijftig, die op een kruk midden op de hoofdweg van Maritsá zit. De reden dat hij dat doet is simpel: hij heeft een gat in de weg gerepareerd met beton en wil het pas herstelde stuk beschermen tegen passerende auto’s. Zolang als dat het beton nog niet hard genoeg is, is Emanuel van plan om hier te blijven zitten. Dat doet hij onder het genot van een beker met ouzo.

» meer over Maritsá

Platánia

Op de weg tussen Apóllona en de Zeven Bronnen passeer je het dorp Platánia. Het plaatsje is zo klein dat je er in een zucht doorheen rijdt. Toch is voor ons dit dorpje een van de mooie plaatsen op Rhodos.

Platánia is niet meer dan een aantal woningen langs een doorgaande weg. Als je door het dorp loopt zul je amper mensen zien lopen of zitten. Wel zie je steevast de dame van het winkeltje met traditionele producten vriendelijk lachen naar je. Ze heet je al welkom met haar vriendelijke blik. Je kunt hier lokale lekkernijen kopen zoals wijn, honing, kruiden en meer. Indien nodig kun je je spullen ‘vliegveilig’ laten verpakken.

» meer over Platánia

Siána

Het bergdorp Siána profiteert van haar gunstige ligging op de verschillende toeristische routes over het eiland Rhodos. Het dorp leeft daardoor van landbouw én van het toerisme.

Wie ’s morgens vroeg in Siána aankomt, die zal zich afvragen waarom hier redelijk veel taverna’s en winkels zitten waar men lokale producten verkoopt. Het dorp is immers een een klein plaatsje waar amper toeristen verblijven. Het antwoord schuilt hem in de ligging. Siána ligt aan de ‘drukkere’ route over het westen van het eiland. Hierdoor passeren per dag toch redelijk wat toeristen het dorp, die al snel geneigd zijn om even een stop te maken. Het hart van het dorp waar de prachtige Ágios Pandelímonoskerk zich omringd weet door horeca en winkels nodigt vanzelf uit om hier een stop te maken. De toeristen die dat doen zullen al snel verleid worden hier iets te kopen.

» meer over Siána