Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Pythagorion

Pythagorion is een prachtig voorbeeld van een plaatsje dat enerzijds toeristisch te noemen is, maar dat bovenal de charme heeft weten te bewaren waardoor het authentiek aanvoelt.

Pythagorion is een dorp aan de zuidkant van Samos. Het internationale vliegveld ligt op slechts 2,5 kilometer rijden van het hart van het dorp: de haven. Dit is de grote verleider van Pythagorion. Dit is de plek waar toeristen aan het eind van de dag graag vertoeven om te genieten van een drankje of een Griekse maaltijd. De autoluwe boulevard die langs het gezellige haventje ligt is dan ook een aaneenschakeling van restaurants en bars. Behalve de standaard Griekse gerechten zoals souvlaki en moussaka kun je hier op verschillende plekken ook nog genieten van de traditionele Griekse keuken. Naast een aantal heerlijke locale gerechten kun je hier natuurlijk ook genieten van de bekende Samoswijn. Deze zoete wijn is waarschijnlijk het bekendste streekproduct van het eiland. Deze van muskaatdruiven gemaakte wijn is er zowel in een droge als de bekendere zoete variant. Jaarlijks wordt er op Samos ongeveer 7 miljoen liter wijn geproduceerd.

Zoals geschreven is de boulevard in de haven het klokkend hart van Pythagorion. Hier vertrekken in de ochtend de excursieboten en zit men genietend in het zonnetje aan de koffie. In de middag zijn het lunch, bier, wijnen en allerlei verse vruchtensappen die op de terrassen genuttigd worden. Rond of na zonsondergang komt men hier naartoe om heerlijk Grieks te dineren of om nog een drankje te doen. Ook de straten achter de haven zijn de moeite waard. Een straat die in het geval van Pythagorion zeker niet onvermeld mag blijven is wat ze lokaal simpelweg als Mainstreet aanduiden. Deze hoofdstraat biedt een leuke mix aan winkels, horeca en andere zaakjes. Vanaf 18 uur is deze straat autovrij. Ons persoonlijke favoriete plein is Eirinis Square waar een paar sfeervolle restaurantjes zitten.

Pythagorion telt meerdere bezienswaardigheden. Zo staat er in de haven een groot monument ter ere van de beroemde wiskundige Pythagoras. Ja, die van de beroemde stelling. In het zuidwesten van het dorp kun je gratis het Blauwe Straatje of Blauwe Steegje bezoeken. De bewoners hebben van hun leefomgeving een typisch Grieks openluchtmuseum gemaakt. Verder zijn er verschillende historische bezienswaardigheden te vinden zoals de oude Romeinse agora (markt), de Romeinse thermen die tot in de vierde eeuw gebruikt zijn en de antieke stadsmuur. Een duidelijk herkenningspunt van Pythagorion vormt vroeg negentiende-eeuwse Logothérisburcht en het ernaast gebouwde kerkgebouw. Net iets buiten het hedendaagse dorp kun je met een gids de Tunnel van Eupalínos bezoeken die een fraai staaltje van bouwtechniek vormt.

Hier ligt Pythagorion

Weersverwachting Pythagorion

vandaag
26° / 18°
morgen
27° / 18°
19 mei
29° / 20°
20 mei
30° / 20°
21 mei
30° / 21°
Meer weer van Pythagorion op klimaatinfo.nl

Meer informatie