Samos

Griekenland

Een prachtig groen eiland waaraan verschillende schilderachtige dorpjes liggen. Dat is Samos in een notendop. Omdat men zich op Samos vooral richt op kwaliteitstoerisme hebben veel dorpen hun eigen identiteit nog goed weten te behouden. Zo kun je in alle rust genieten van een heerlijk strand waar een schattig kustdorpje aan ligt en zijn er verschillende bergdorpen die barsten van de smalle kronkelige straatjes en vaak ook nog een geweldig uitzicht hebben. Zelfs de serieuze badplaatsen op Samos, Kokkari en Pythagorion, zijn niet door het toerisme verpest. Daar kun je heerlijk genieten aan het water terwijl je nipt aan een glas Samos-wijn of geniet van een smakelijke Griekse maaltijd.

Als je kijkt naar de excursies die op Samos geboekt worden dan behoren de eilandtours waarbij er vaak meerdere schattige dorpen bezocht worden vaak tot de meest populaire excursies. Als je er niet op tijd bij bent dan zitten deze uitstapjes vol. Je kunt natuurlijk ook prima met een huurauto over het eiland rijden om daarbij de dorpen te bekijken. Lees bijvoorbeeld dit inspirerende verhaal maar waarbij er op één dag tijd meerdere pittoreske dorpen op Samos bezocht worden.

Een aanrader voor wie de authentieke kant van Samos wil beleven is een Samos-vakantie bij Eliza was here. Deze reisorganisatie vermijdt de massa en biedt kleinschalige accommodaties aan op leuke plekken op het eiland.

Avlakia

Soms kom je ineens ergens en je gevoel zegt dat het allemaal klopt. Dat gevoel had ik bij de eerste kennismaking met het dorp Avlakia, dat aan de noordkust van Samos ligt.

Het voelt bijna als een verliefdheid die je moeilijk op basis van ratio kunt beschrijven. Iets raakt je en je hebt geen idee waarom dat exact is. Je kunt niet zeggen van ‘Avlakia is geweldig omdat…’, maar op het moment dat je over het kiezelstrand loopt en de golfjes zachtjes regen de stenen hoort klotsen dan weet je gewoon dat dit een heerlijke plek is.

Mijn eerste ontmoeting met Avlakia is op een aangename vrijdagochtend ergens halverwege de maand september. 

» meer over Avlakia

Kokkári

Onder Nederlanders is Kokkári de meest populaire vakantiebestemming op Samos. Zij vallen massaal voor dit dorp met een lang strand en een zeer gezellig historisch centrum.

Het dorp Kokkári heeft twee gezichten. In de zomermaanden is dit het drukst bezochte plaatsje van het hele eiland. De restaurants draaien op volle toeren. Wie op de drukke dagen te laat op de avond arriveert die is vaak al te laat om een portie gyros te bestellen. Deze wordt slechts één keer per dag vers bereid en op = op. Ook de terrassen waar je nog een lekker drankje kunt doen die hebben in de zomermaanden over het algemeen niet te klagen over de hoeveelheid klandizie. Op het moment dat de laatste toeristen huiswaarts keren dan blijven alleen de minder dan duizend inwoners over, waardoor Kokkári bijna een spookdorp wordt.

» meer over Kokkári

Manolátes

Het kunstenaarsdorpje Manolátes is een schilderachtig dorpje dat gelegen is in het bergachtige landschap aan de noordkant van Samos. Sommigen beschouwen dit als het mooiste dorp van Samos.

Tijdens ons eerste bezoek aan Samos staat Manolátes samen met het ernaast gelegen Vourliótes in een reisgids vermeld als één van de vijftien dingen die je moet zien en doen als je op Samos bent.

Vanaf de hoofdweg langs de noordkust van Samos moet je vanuit Agios Konstatínos de weg naar Manolátes inslaan. Deze weg brengt je al snel een groot loofbos in waar in de maand september het groen langzaamaan plaatsmaakt voor bruintinten. 

» meer over Manolátes

Pyrgos

Als je het binnenland van Samos gaat ontdekken dan is er een grote kans dat je het prachtig gelegen dorp Pyrgos (ook wel geschreven als Pirgos) op je weg tegenkomt.

Pyrgos ligt op een kruispunt van verschillende doorgaande wegen. Het is daarom opvallend hoe rustig het is Pyrgos is. Woorden als ‘onbedorven’, ‘authentiek’ en ‘traditioneel’ worden te pas en te onpas gebruikt om dorpen op Samos te beschrijven. Soms is het ook echt zo, maar steeds vaker zie je dat zo’n status dit soort dorpen juist aantrekkelijk maakt voor toeristen, waardoor lokale ondernemers juist deze toeristen gaan faciliteren. Weg onbedorvenheid, want het doel is geworden om geld te verdienen aan bezoekers die je dorp passeren. Pyrgos is hier gelukkig een uitzondering op. Dit dorpje wordt omringd door olijfbomen en is gelegen op het zuidelijke stuk van centraal Samos.

» meer over Pyrgos

Pythagorion

Pythagorion is een prachtig voorbeeld van een plaatsje dat enerzijds toeristisch te noemen is, maar dat bovenal de charme heeft weten te bewaren waardoor het authentiek aanvoelt.

Pythagorion is een dorp aan de zuidkant van Samos. Het internationale vliegveld ligt op slechts 2,5 kilometer rijden van het hart van het dorp: de haven. Dit is de grote verleider van Pythagorion. Dit is de plek waar toeristen aan het eind van de dag graag vertoeven om te genieten van een drankje of een Griekse maaltijd. De autoluwe boulevard die langs het gezellige haventje ligt is dan ook een aaneenschakeling van restaurants en bars. Behalve de standaard Griekse gerechten zoals souvlaki en moussaka kun je hier op verschillende plekken ook nog genieten van de traditionele Griekse keuken. Naast een aantal heerlijke locale gerechten kun je hier natuurlijk ook genieten van de bekende Samoswijn. Deze zoete wijn is waarschijnlijk het bekendste streekproduct van het eiland. Deze van muskaatdruiven gemaakte wijn is er zowel in een droge als de bekendere zoete variant. Jaarlijks wordt er op Samos ongeveer 7 miljoen liter wijn geproduceerd.

» meer over Pythagorion

Vourliótes

In het noorden van Samos liggen een aantal bergdorpen waarvan Vourliótes over het algemeen als de allermooiste beschouwd wordt. Dit is een fraaie combinatie van schoonheid en authenticiteit.

Om het idyllische bergdorp Vourliótes te bereiken moet je eerst vijf kilometer rijden over een vrij bochtige en soms steile weg. Het vergt wat inspanning voor de bestuurder van de auto of van de bus als je een georganiseerde tour doet. Een levensgevaarlijk weg is het gelukkig niet. Er is op een enkel punt na altijd voldoende breedte voor twee auto’s. Vlak voordat je bij Vourliótes aankomt wordt je al beloond met een vergezicht op het dorp. Wat je meteen op zal vallen is dat het vooral witte huizen zijn die vrijwel zonder uitzondering van een rood pannendak voorzien zijn.

» meer over Vourliótes