Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vourliótes

In het noorden van Samos liggen een aantal bergdorpen waarvan Vourliótes over het algemeen als de allermooiste beschouwd wordt. Dit is een fraaie combinatie van schoonheid en authenticiteit.

Om het idyllische bergdorp Vourliótes te bereiken moet je eerst vijf kilometer rijden over een vrij bochtige en soms steile weg. Het vergt wat inspanning voor de bestuurder van de auto of van de bus als je een georganiseerde tour doet. Een levensgevaarlijk weg is het gelukkig niet. Er is op een enkel punt na altijd voldoende breedte voor twee auto’s. Vlak voordat je bij Vourliótes aankomt wordt je al beloond met een vergezicht op het dorp. Wat je meteen op zal vallen is dat het vooral witte huizen zijn die vrijwel zonder uitzondering van een rood pannendak voorzien zijn.

Op het moment dat wij Vourliótes bezoeken is het ergens rond half tien in de ochtend. Nadat we de auto geparkeerd hebben horen we alleen maar de geluiden van de natuur: krekels, meerdere kraaiende hanen, het gebrom van vliegen en af en toe een blaffende hond. De wind speelt met één van de houten luiken voor een raam. Verder horen we geen teken van leven. Geen bewijs van menselijke aanwezigheid. Pas op het moment dat we wat dieper Vourliótes ingelopen zijn komen we de eerste mensen tegen en veranderen geluiden. Een man sleutelt aan een oude brommer, twee vrouwen voeren een discussie waar wij geen woord van begrijpen en in een klein steegje zit een oude vrouw gewoon te zitten.

Zodra we nog wat dieper naar het hart van Vourliótes gaan ruiken we ineens een heerlijke geur. Een plaatselijke taverne is volgens ons bezig om stifado te maken. We herkennen de geur van dit heerlijke Griekse stoofgerecht. Niet veel later komen we op het gezelligste plekje van Vourliótes aan: het centrale pleintje. Hier staan de terrasjes van een drietal tavernes. Nu zit er nog geen kip, het is immers nog redelijk vroeg in de ochtend. De eigenaar van taverne Blue Chairs is nog op zijn gemak de tafels aan het klaarmaken voor de vele gasten die waarschijnlijk later op de dag hier zullen komen eten en drinken.

Wandelend door de smalle straatjes beseffen we dat Vourliótes alles heeft wat je zoekt in een mooi authentiek dorpje. Je hebt er de gezellige terrasjes die op en top Grieks aanvoelen, je kunt heerlijk ronddolen in smalle kronkelige straatjes en natuurlijk ontbreken ook de typisch Grieks-orthodoxe kerkjes niet binnen de dorpsgrenzen.

Het enige wat niet blijkt te kloppen is dat de meeste panden wit zijn. Dat zal dan ongetwijfeld komen door de weerkaatsing van het zonlicht waardoor het van afstand wel zo leek.

Hier ligt Vourliótes

Weersverwachting Vourliótes

vandaag
35° / 27°
morgen
32° / 25°
16 jun
33° / 25°
17 jun
34° / 25°
18 jun
34° / 26°
Meer weer van Vourliótes op klimaatinfo.nl

Meer informatie