Weersverwachting Vourliótes

vandaag
18° / 16°
morgen
20° / 16°
23 okt
20° / 17°
24 okt
20° / 16°
25 okt
19° / 13°

Vourliótes

Waar ligt Vourliótes?

Externe links

Op het moment dat wij Vourliótes bezoeken is het ergens rond half tien in de ochtend. Nadat we de auto geparkeerd hebben horen we alleen maar de geluiden van de natuur: krekels, meerdere kraaiende hanen, het gebrom van vliegen en af en toe een blaffende hond. De wind speelt met één van de houten luiken voor een raam. Verder horen we geen teken van leven. Geen bewijs van menselijke aanwezigheid. Pas op het moment dat we wat dieper Vourliótes ingelopen zijn komen we de eerste mensen tegen en veranderen geluiden. Een man sleutelt aan een oude brommer, twee vrouwen voeren een discussie waar wij geen woord van begrijpen en in een klein steegje zit een oude vrouw gewoon te zitten.

Zodra we nog wat dieper naar het hart van Vourliótes gaan ruiken we ineens een heerlijke geur. Een plaatselijke taverne is volgens ons bezig om stifado te maken. We herkennen de geur van dit heerlijke Griekse stoofgerecht. Niet veel later komen we op het gezelligste plekje van Vourliótes aan: het centrale pleintje. Hier staan de terrasjes van een drietal tavernes. Nu zit er nog geen kip, het is immers nog redelijk vroeg in de ochtend. De eigenaar van taverne Blue Chairs is nog op zijn gemak de tafels aan het klaarmaken voor de vele gasten die waarschijnlijk later op de dag hier zullen komen eten en drinken.

Wandelend door de smalle straatjes beseffen we dat Vourliótes alles heeft wat je zoekt in een mooi authentiek dorpje. Je hebt er de gezellige terrasjes die op en top Grieks aanvoelen, je kunt heerlijk ronddolen in smalle kronkelige straatjes en natuurlijk ontbreken ook de typisch Grieks-orthodoxe kerkjes niet binnen de dorpsgrenzen.

Het enige wat niet blijkt te kloppen is dat de meeste panden wit zijn. Dat zal dan ongetwijfeld komen door de weerkaatsing van het zonlicht waardoor het van afstand wel zo leek.

Foto's van Vourliótes