Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Iseo

Iseo is een dorp en een gemeente op de zuidelijke oever van het Iseomeer, in de regio Lombardije. Net als de meeste plaatsen aan het Iseomeer gaat de geschiedenis van het dorp ver terug in de tijd. In de tijd van de Romeinen was er op deze plaats een belangrijke verbindingsweg.

Deze weg verbond de stad Brescia met de Val Carmonica. Een deel van deze “Antica Strada Valeriana” kan nog steeds gelopen worden – al is het deel bij Iseo niet meer in gebruik – tussen Pisogne en Montecolo loopt een van de populairste wandelingen in de regio. De geschiedenis van het dorp Iseo beging in de negende eeuw, toen er op deze plaats een klein dorp te vinden, dat eigendom was van het San Salvatore klooster uit Brescia. In de eeuwen hierna zou het stadje in handen komen van verschillende adellijke families, waaronder de familie Oldofredi. Deze familie zou hun naam lenen aan het belangrijkste militaire bouwwerk in het dorp Castello Oldofredi. De oorsprong van dit kasteel gaat terug tot aan de stichting van het dorp. Tegenwoordig is de bibliotheek Fulgenzio Rinaldi in het kasteel gevestigd.

Vakantie aan het Iseomeer

Iseo aan het Iseomeer is een populaire vakantiebestemming. Door deze ligging in het zuidelijke deel van het meer is het in Iseo vaak wat drukker dan in de andere dorpen in de omgeving, dit zorgt voor de nodige levendigheid in het dorp. Bekijk de mooiste vakantievilla’s in Iseo en omgeving op Belvilla. Liever niet op een huurhuis? Bekijk dan de hotels in het dorp, ons favoriete hotel net buiten Iseo is het Relais I Due Roccoli, enkele kilometers buiten centrum van het dorp. Door de wat hogere ligging van het hotel, heb je hier een prachtig uitzicht.

Het achterland van Iseo maakt deel uit van het wijngebied Franciacorta, een plek waar al sinds de dertiende eeuw wijn verbouwd wordt. Volgens andere bronnen zouden er in de oudheid al wijnstokken in dit deel van Lombardije te vinden zijn geweest. Franciacorta is een mousserende wijn die in drie soorten te verkrijgen is: wit, rosé en satèn. Deze laatste is de verfijndste en staat bekend om de bloemige fruitige boeket. De Franciacorta satèn wordt volgens de methode traditionelle gemaakt, dezelfde methode die voor champagne wordt gebruikt.

Iseo is een van de drukste toeristische bestemmingen aan het Iseomeer. Tijdens het seizoen zijn er rond de boulevard, de pleinen en in de winkelstraten behoorlijk wat toeristen te vinden. Op en rond de boulevard zijn er gezellige terrassen te vinden en kun je sup of boten huren om heerlijk op het Iseomeer te relaxen. Iseo is gemakkelijk bereikbaar met de boot, trein en bus. Net buiten het historische centrum zijn er verschillende parkeerplaatsen te vinden. 

Naast iseo ligt het natuurreservaat Torbiere del Sebino, dit veengebied is ontstaan door de jarenlange veenwinning die in dit gebied heeft plaatsgevonden. Nu is het een van de belangrijkste natuurreservaten in Lombardije, waar allerlei verschillende vogels wonen of het als trekgebied gebruiken. Er lopen door het gebied drie wandelroutes van enkele kilometers, waar je wel enkele uren over zal lopen, want het terrein is uitdagend. Onderweg kom je langs verschillende meren, oude kloosters en prachtige natuur.

Hier ligt Iseo

Weersverwachting Iseo

vandaag
15° / 5°
morgen
18° / 3°
28 mrt
15° / 1°
29 mrt
16° / 2°
30 mrt
18° / 5°
Meer weer van Iseo op klimaatinfo.nl

Meer informatie