Lombardije

Italië

Lombardije is een zeer populaire regio in Italië onder Nederlandse toeristen. Lombardije grenst aan de Alpen, de Zwitserse grens en de rivier de Po. Het heeft een aantal prachtige gebieden met mooie meren. Het lago Magiore, Luganomeer, het Comomeer en het Garda meer liggen allemaal in de regio. Stuk voor stuk prachtige gebieden met ieder weer een net even andere cultuur en gevoel. De gebieden rond de meren zijn al eeuwen lang een trekpleister voor toeristen. Prachtige oude mondaine badplaatsen en bijzondere villa’s leveren soms plaatjes van dorpen op. De hoofdstad van de regio is het prachtige Milaan. Ook in het gebied ligt de prachtige wijnregio Valtelina. Een van de stops voor het mooie rode treintje wat een van de hoogste spoortrajecten is in de wereld. De Terenino Rosso brengt je hoog de Alpen in tot maar liefst 2253 meter.

Bellagio

Bellagio is een prachtig populair dorpje op de oever van het Comomeer. Het dorpje is met name erg populair bij de toeristen omdat het een van de aankomstplaatsen is van de van de veerdienst die vanaf Menaggio vertrekt.

Belaggio is met name populair omdat er in het dorp veel restaurants te vinden zijn. Een groot deel van deze restaurants zijn te vinden aan de oever van het Comomeer op de boulevard van Bellagio. Het eerste wat je opvalt als je naar Bellagio vaart zijn de prachtige villa’s die aan de rand van het dorp staan. De bekendste villa is de Villa Melzi. In deze villa verbleef de componist Franz Liszt geruime tijd samen met zijn geliefde gravin d’Agoult. De dochter van Franz Liszt en Gravin d’Agoult, Cosima Wagner is in Bellagio geboren.

» meer over Bellagio

Domaso

Domaso is een klein dorpje in het noordelijke deel van het Comomeer in de regio Lombardije. Het is voor veel toeristen een geliefde bestemming. Dit hoofdzakelijk door de vele campings die er in de buurt van het dorp te vinden zijn.

Het dorpje ligt aan de monding van de rivier de Livo in het Comomeer. Het dorp beschikt over een mooie boulevard waar je in de zomermaanden heerlijk onder de bomen kunt flaneren. De smalle steile straatjes van het dorp voeren je uiteindelijk naar het kerkplein met daarop de kerk van Sint Bartolomeus. Er is in het dorp ook nog een oudere kerk te vinden de Kerk van Sint Johannes de Doper maar deze kan helaas niet te bezichtigt worden.

» meer over Domaso

Gardone Riviera

Hoewel Gardone Riviera is een dorp aan het Gardameer dat tot in de negentiende eeuw nog een onbeduidend dorpje was. Door Gardone Riviera te veranderen in een kuuroord en er een groot hotel weg te zetten, heeft het dorp een groeispurt gehad.

Gardone Riviera bestaat eigenlijk uit twee gedeeltes. De strook langs de kust heet Gardone Sotto en is een strook met hotels, winkels en horeca. Langs een deel van het meer ligt er een op houten palen gebouwde wandelpromenade. Deze Lungolago is zoals het hoort geheel autovrij. Dit deel van Gardone Riviera wordt vooral in de avonduurtjes goed bezocht, als men in de zomerse maanden hier komt om te eten en langs het water te wandelen.

» meer over Gardone Riviera

Limone sul Garda

De prachtige ligging tegen een bergwand aan en de citroenenindustrie hebben van Limone sul Garda een zeer populaire toeristenbestemming gemaakt.

Jaarlijks bezoeken om en nabij de 1 miljoen toeristen Limone sul Garda. Het overgrote deel van deze toeristen komt in het zomerseizoen, wanneer ongeveer tienduizend bezoekers het ongeveer duizend inwoners tellende dorp overspoelen. Ondanks de vele toeristen is Limone sul Garda nog wel de moeite waard om te bezoeken. De straatjes en de wandelboulevard zijn zeker mooi. De oude haven van Limoncello is gewoonweg klein en schattig. In het hart van het dorp zit het toeristenbureau met aan de achterkant een museum dat gewijd is aan het toerisme in Limone sul Garda. Een ander museum is het vissersmuseum. De visserij zelf is verder inmiddels grotendeels verdwenen uit Limone sul Garda.

» meer over Limone sul Garda

Menaggio

Menaggio ligt in de Italiaanse regio Lombardije aan het prachtige Comomeer. Het dorpje Menaggio ligt op de plaats waar de rivier de Sanagra uitkomt. Het is ook een plaats waar je de veerboot voor over het meer kunt nemen met de auto.

Menaggio is een belangrijk dorp aan het Comomeer. Vanuit het Zwitserse Lugano is dit de eerste plaats over de grens met Zwitserland. Bovendien kun je hier met de auto oversteken naar plaatsen als Varenne en Bellagio. Mennagio is al lange tijd een belangrijke toeristische plaats aan het Comomeer. De staatsman Winston Churchill boekte hier al een kamer om in zijn spaarzame vrije tijd het prachtige meer te schilderen. Vooral in de zomermaanden is de badplaats erg populair en vinden vele toeristen de weg naar het sfeervolle plaatsje aan het Comomeer. Er is een mooie langgerekte boulevard waar je in de avonduren mooi kunt slenteren langs het meer.

» meer over Menaggio

Salò

De allereerste keer dat we Salo bezochten waren we op slag verliefd. Vijf jaar later bezochten we dit dorp aan de westelijke kant van het Gardameer opnieuw en zagen dat Salò niets aan schoonheid ingeboet had.

Salò is een vrij oud dorp. Het wordt ook wel eens een klein stadje genoemd, wat het vooral te danken heeft aan de belangrijke rol die Salò in verschillende periodes in de geschiedenis heeft vervuld. In de tijd dat Venetië een zeer belangrijke rol speelde in dit deel van Europa vertoefden de rijke Venetianen in de zomermaanden graag in deze mooiste plek aan de Riviera, zoals men het toen al noemde.

Een tweede belangrijke periode is er eentje waar men in Italië niet echt trots op is. Het is de periode dat de fascistische leider Benito Mussolini hier woonde. Hij maakte van Salò tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs de hoofdstad van de Republiek van Salò, een Italiaanse fascistische republiek die ruim anderhalf jaar heeft bestaan. De capitulatie van de Italiaanse en Duitse legers maakte een einde aan deze republiek.

» meer over Salò

Santa Maria Rezzonico

Gelegen op de oever van het Comomeer aan de voet van de berg Bregagno ligt het pittoreske dorpje Santa Maria Rezzonico. Dit voormalige vissersdorp wordt al vele eeuwen bewoond. Belangrijkste blikvanger is het kasteel.

Santa Maria Rezzonico ligt in de gemeente San Siro, een kleine gemeente waar slechts 1.500 mensen wonen een klein deel hiervan woont in Santa Maria Rezzonico. Het dorp bestaat niet uit veel meer dan enkele steile straten die je van het kasteel naar de oever van het Comomeer brengen. Deze “straten” bestaan hoofdzakelijk uit traptreden waardoor gemotoriseerd vervoer in Rezzonico zo goed als onmogelijk is. Eenmaal de treden of het padje afgedaald kom je bij een strandje of een plekje uit waar je even heerlijk kunt zitten aan het water van het mooie Comomeer. De locals komen hier samen tegen de avond om even heerlijk in het water af te koelen.

» meer over Santa Maria Rezzonico

Sirmione

Als er één dorp aan het Gardameer is dat niet mag ontbreken op mooistedorpjes.nl dan is het Sirmione wel. Dit dorp is het drukstbezochte dorp aan het Gardameer.

Sirmione is gelegen op een schiereiland aan de zuidkant van het Gardameer. Hierdoor is het centrum van het dorp vrij beperkt bereikbaar. Met de auto kun je tot vlak voor de entre van het centrum komen. In totaal zijn er drie betaalde parkings waar je je auto kunt parkeren. Deze kom je alledrie tegen voordat je bij het Castello van Sirmione komt. Houd er rekening mee dat parkeren vrij duur is en dat de weg naar deze parkeerplaatsen erg druk kan zijn. In de zomermaanden ben je eigenlijk bijna gegarandeerd van files. Dagelijks trekken dan duizenden toeristen naar Sirmione. Het zal je opvallen dat er vooral ook veel groepen rondlopen in Sirmione.

» meer over Sirmione

Tremezzo

Tremezzo is een klein dorpje aan het Comomeer in de provincie Como in de regio Lombardije. Het is een klein dorp waar ongeveer 1.400 mensen wonen. Het stadje is lang een eigen gemeente geweest maar ligt sinds 2014 in de gemeente Tremezinna.

Het is een populairs dorpje bij toeristen dit hoofdzakelijk door het prachtige hotel wat midden in het dorp staat Grand Hotel Tremezzo. Dit hotel valt met name op door zijn prachtige zwembad dat midden in het Comomeer ligt. Dit is echter niet het bekendste hotel van het dorp. Deze eer gaat naar Hotel Bazzoni werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door Amerikaanse bombardementen. Tijdens dit bombardement werden zestien burgers van het dorp gedood.

» meer over Tremezzo

Varenna

Varenna is zonder twijfel één van de mooiste dorpjes aan het Comomeer in de regio Lombardije bij de monding van de rivier de Esino. Het dorpje ligt op de oostelijke oever van het meer en is vrij gemakkelijk te bereiken via een veerpont.

Als je met de veerpont naar Varenna vaart dan zie je het dorpje al van verre liggen. De schoonheid van het dorp is het eerste wat opvalt. De veerpont legt aan een stukje van het dorp vandaan maar de wandeling naar het dorp toe is al net zo mooi als het dorp zelf. Op het pad kom je verschillende muzikanten tegen die voor de juiste sfeer zorgen. Als je het dorp inloopt kom je eerst op een heel klein pleintje uit waar een restaurant en enkele winkels te vinden zijn. Er is ook een heel klein strandje waar je even de voeten kunt laten afkoelen in het Comomeer.

» meer over Varenna