Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Castelsardo

Castelsardo is een prachtig dorpje in het noordelijke deel van Sardinië, uitkijkend over de Tyrreense Zee. Het dorp staat op de “I Borghi Piú Belli d’Italia” en is ons favoriete dorp op Sardinië.

De omgeving van Castelsardo wordt al bewoond sinds de prehistorie. De gunstige ligging aan de Tyrreense Zee, met natuurlijke baaien en plekken waar boten konden aanmeren, heeft ervoor gezorgd dat er in de omgeving van het dorp verschillende nuraghi te vinden waren. Sommige van deze prehistorische nederzettingen, staan nu nog overeind. Er zijn zelfs grafkamers gevonden die pre-nuraghi zijn. Bekendste voorbeeld hiervan zijn de Domus de Janas, die op verschillende plaatsen op Sardinië te vinden zijn. De Domus de Janas bij Castelsardo, is te vinden in de buurt van de beroemde olifantenrots en staat bekend om de afbeelding van een stierenkop. Deze olifantenrots is te vinden enkele kilometers buiten Castelsardo, aan de SS 134 richting Sedini.

Overnachten in Castelsardo

Het dorpje Castelsardo, is te leuk voor een kort bezoek. In het dorp, maar ook in de directe omgeving is zoveel te zien en te doen, dat je minimaal twee dagen nodig hebt om in ieder geval het idee te hebben dat je iets van het dorp gezien hebt. Daarnaast wil je natuurlijk nog genieten van de Italiaanse zon en van de stranden van Castelsardo. Ten we Castelsardo bezochten sliepen we in Hotel & SPA Riviera Castelsardo, een fijn hotel, direct aan het strand.

Bekijk hier alle hotels in Castelsardo

De oude macht en rijkdom is nu nog steeds goed zichtbaar in het huidige Castelsardo, zeker is het historische deel. Dit deel van de stad bevindt zich binnen de oude stadsmuren en bestaat uit een wirwar van kleine straatjes, trappen en steegjes. In dit deel van Castelsardo, zijn de belangrijkste bezienswaardigheden te vinden, zoals het Castello dei Doria, de Concattedrale di Sant’Antonio Abate(ook wel bekend als de kathedraal van Castelsardo), met zijn beroemde klokkentoren en de chiesa Santa Maria delle Grazie. In de crypten van de kathedraal van Castelsardo, is nu het museum “Maestro di Castelsardo” gevestigd, in dit museum zijn werken te zien van de onbekende meester. Er zijn schilderijen van hem bekend van het einde van de vijftiende eeuw tot het begin van de zestiende eeuw. Zijn “Madonna met Kind” wordt gezien als zijn meesterwerk. Dit schilderij hangt in de kathedraal van Castelsardo, die tegen een kleine entree bezocht kan worden.

Verlaat je het dorp weer langs de trappen en de poort bij de kathedraal, dan kom je in een prachtig stukje ruig kustgebied uit waar je een mooie wandeling kan maken. Tijdens deze wandeling heb je een prachtig uitzicht op de Tyrreense Zee en de hoger gelegen delen van het dorp. Het mooiste uitzicht van Castelsardo is te vinden op het dak van het Castello dei Doris. Op heldere dagen kun je Corsica zien liggen, maar het zijn vooral de uitzichten op de kustlijn van Sardinië, die adembenemend is.

Als je uitgekeken bent in het historische deel van Castelsardo, dan kun je op een van de vele stranden en baaien, heerlijk relaxen en van de Sardijnse zon genieten. De twee bekendste stranden van het dorp zijn Spiaggia la Marina di Castelsardo en Spiaggia La Vignaccia.

We bezochten Castelsardo tijdens een rondreis op Sardinië. Toen we kwamen aanrijden en de eerste keer het dorp zagen opdoemen om de hoek, waren we gelijk verliefd. De ligging en uitstraling van het dorp doet denken aan de Amalfikust of de dorpen van Cinque Terre. De huizen lijken vastgeplakt tegen de rots en de gekleurde huisjes zorgen voor een unieke sfeer. We hadden een hotelletje aan de voet van het dorp, tegenover het Spiaggia la Marina di Castelsardo. Vanaf daar liepen we in ongeveer tien minuten, al met al een stevige klim, naar het historische deel van het dorp. Daar bezochten we de verschillende kerken en het Castello dei Doria. We slenterden door de smalle steegjes binnen de oude kasteelmuren en zagen overal de oude dames riet vlechten. Deze vlechtkunst is typisch voor Castelsardo en wordt overal in het dorp verkocht.

Hier ligt Castelsardo

Weersverwachting Castelsardo

vandaag
30° / 22°
morgen
31° / 22°
21 jul
32° / 23°
22 jul
24° / 21°
23 jul
28° / 20°
Meer weer van Castelsardo op klimaatinfo.nl

Meer informatie