Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Murvica

Met slechts 22 inwoners is Murvica één van de kleinste dorpjes op het eiland Brac in de gemeente Bol. Het dorp ligt op ongeveer zes kilometer van het plaatsje Bol en op iets meer dan drie kilometer van het schitterende zandstrand van Bol.

Het is een oud dorpje dat voor het eerst in de geschiedenis boekjes voorkomt in de dertiende eeuw na Christus. Het is niet altijd zo rustig geweest in het dorp. In de vijftiende en zestiende eeuw woonde er monniken in de kloosters boven het dorp. Deze waren gevlucht nadat de Ottomanen een groot deel van het Kroatische vaste land hadden ingenomen. De monniken vestigden zich in grotten en bouwden kloosters hoog boven het dorpje. Na enkele jaren zo goed als verlaten te zijn is er tegenwoordig in het dorp weer wat levendigheid te vinden. Zo zijn er verschillende restaurants en bars in het dorp.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Murvica blijft echter de Drakengrot, of zoals hij hier bekend staat Drakonjina špilja of Zmajeva pećina. Om deze grot te kunnen bezoeken moet je echter wel behoorlijk hoogtemeters overwinnen maar dit is zeer zeker de moeite waard. Onderweg naar de Drakengrot heb je een prachtig uitzicht over het eiland Brac, de Adriatische Zee en het eiland Hvar. De Drakengrot heeft tot aan de Tweede wereldoorlog dienst gedaan als de kerk van het dorp.

De grot en voormalige kerk valt op door zijn opmerkelijke kunstwerken. Wat als eerste opvalt als je de grot binnenstapt is de uitgehouwen draak. De vraag is echter wel of de grot naar de draak is vernoemd of dat de naam van de grot er al eerder was. Het laatste is het meest waarschijnlijke. De grot is alleen met een gids te bezoeken. Deze gids zal je alles over de bijzondere geschiedenis en de afbeeldingen vertellen. Hij doet dit gepassioneerd en vol overtuiging. Na de tocht kun je in Murvica heerlijk uitrusten onder het genot van een hapje en een drankje.

Hier ligt Murvica

Weersverwachting Murvica

vandaag
12° / 9°
morgen
12° / 10°
7 dec
10° / 7°
8 dec
8° / 2°
9 dec
7° / 1°
Meer weer van Murvica op klimaatinfo.nl

Meer informatie