Dalmatië

Kroatië

De regio Dalmatië behoort samen met Istrië tot de populairste vakantie gebieden van Kroatië. Dit is ook niet zo gek als je beseft wat deze regio allemaal te bieden heeft. Zo liggen twee van de mooiste steden van Kroatië, Split en Dubrovnik in Dalmatië en liggen er voor de kust van deze regio vele honderden eilanden. De bekendste van deze eilanden zijn Pag, Hvar, Brac, Krk, Vis en Bres. Op deze eilanden maar ook op het Dalmatische vaste land zijn er veel schitterende dorpjes te vinden. Veel van deze dorpjes hebben door hun geïsoleerde ligging veel van hun authenticiteit kunnen bewaren. Andere zijn door het toerisme aangetast maar dit hoeft niet altijd iets slechts te zijn.

Bol

Bol is een kleine gemeente en een dorpje op het eiland Brac in de regio Dalmatië. Het dorp is bij de meeste toeristen voornamelijk bekend om zijn prachtige strand. Maar ook het dorpje zelf is meer dan de moeite waard.

Het bij Bol behorende strand heet in het Kroatisch Zlatni Rat wat gouden hoorn betekend. Dit prachtige hoornvormige strand bevindt zich in het zuidelijke deel van het eiland Brac in de Adriatische Zee. Het is één van de populairste stranden in heel Kroatië vanuit meerdere plaatsen en eilanden vertrekken er met regelmaat boten naar dit schitterende strand. Hierdoor kan het soms behoorlijk druk zijn op het strand. In de buurt van de Gouden Hoorn kun je verschillende watersporten doen. De “onderzeeër” en tuberiding achter een speedboot behoren tot de populairste wateractiviteiten. Je kunt er trouwens ook prachtig duiken, je komt er verschillende vissen en achtergelaten amfora’s tegen.

» meer over Bol

Brela

Brela is een kleine gemeente en dorpje in het centrale deel van Dalmatië aan de Adriatische Zee. Het dorp is de laatste jaren uitgegroeid van rustig vissers en landbouwdorp tot één van de populairste bestemmingen aan de Kroatische kust.

Totdat het toerisme de overhand nam in Brela was het dorp hoofdzakelijk afhankelijk van de landbouw. Er worden op de heuvels rond Brela onder andere zure kersen, olijven en vijgen verbouwd. Er echter voornamelijk wijnranken te vinden in de buurt van Brela. De wijnen uit de regio van Brela staan bekend als zeer goed. Als je vanuit Brela wat verder het binnenland inloopt dan kom je allerlei prachtige wijnplantages tegen.

» meer over Brela

Marina

Marina is een mooi plaatsje in de regio Dalmatië. Het dorpje ligt de buurt van de plaats Trogir en gold vroeger ook al een van de buitenverblijven van de bisschoppen van Trogir.

Marina is een erg mooi en rustig plaatsje aan de Dalmatische kust. Het dorpje is nog verstookt van massatoerisme. Hoewel er zeker wel toeristische voorzieningen zijn, heb je hier niet het idee dat het hele dorp bewoont is door vakantiegangers. Marina heeft een mooi haventje met de karakteristieke toren. Aan de haven zijn onder de bomen enkele fijne terrassen te vinden. In de restaurants aan de haven kun je ’s avonds heerlijk vis eten. Deze wordt overdag door de lokale bevolking gevangen. Loop je het dorpje zelf in dan kom je direct terecht in kleine karakteristieke straatjes met eeuwenoude huisjes. In het dorpje staan diverse kerkjes en kapelletjes.

» meer over Marina

Murvica

Met slechts 22 inwoners is Murvica één van de kleinste dorpjes op het eiland Brac in de gemeente Bol. Het dorp ligt op ongeveer zes kilometer van het plaatsje Bol en op iets meer dan drie kilometer van het schitterende zandstrand van Bol.

Het is een oud dorpje dat voor het eerst in de geschiedenis boekjes voorkomt in de dertiende eeuw na Christus. Het is niet altijd zo rustig geweest in het dorp. In de vijftiende en zestiende eeuw woonde er monniken in de kloosters boven het dorp. Deze waren gevlucht nadat de Ottomanen een groot deel van het Kroatische vaste land hadden ingenomen. De monniken vestigden zich in grotten en bouwden kloosters hoog boven het dorpje. Na enkele jaren zo goed als verlaten te zijn is er tegenwoordig in het dorp weer wat levendigheid te vinden. Zo zijn er verschillende restaurants en bars in het dorp.

» meer over Murvica

Primošten

Primošten is een van de bijzondere plekjes aan de Dalmatische kust. Het dorpje is een schiereiland wat door een brug met de kust verbonden is. Het is en prachtig oud dorpje wat erg sfeervol is.

In Primošten zijn zeer veel oude resten gevonden en men vermoedt dat het schiereiland dan ook al in de vroege geschiedenis bewoont werd. De eerste echte vermeldingen van menselijke bewoning kwamen echter uit de 16e eeuw toen enkele families uit Bosnië die op de vlucht waren hier in de veilige haven op het schiereiland hun toevlucht zochten. Primošten ligt erg beschermd in de baai achter de heuvels en was lange tijd niet eens verbonden met het land. Zo kon het plaatsje de vijand lang buiten houden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontsnapte de bevolking dankzij de priester aan een afslachting. Hij bracht de bewoners met kleine bootje in veiligheid in een van de baaitjes en wist zo een groot gedeelte van de bevolking van de verwoesting te redden.

» meer over Primošten

Skradin

Skradin is een klein plaatsje in het binnenland van de regio Dalmatië. Skradin behoort tot de populairste dorpjes van Kroatië. Dit niet op de laatste plaats door de aanwezigheid van het Nationaal Park Krka en de watervallen van Skradinski buk.

Het dorpje Skadrin is een oud dorpje dat enkele eeuwen voor Christus gesticht is. In die periode behoorde het dorpje tot Illyrië. Dit land besloeg het grootste deel van het vroegere Joegoslavië en het huidige Albanië. Van dit oude dorp is tegenwoordig weinig meer over. Tijdens de grote volksverhuizing werd het dorp met de grond gelijkgemaakt. Het zou enkele eeuwen duren voordat op deze plaats zich een Slavisch volk vestigde. Later werd het dorp onderdeel van het Ottomaanse Rijk en van het Venetiaanse Rijk.

» meer over Skradin

Slano

Slano is een van de kleine pareltjes in de buurt van Dubrovnik. Nog onaangetast door massa toerisme en van een ongerepte schoonheid. Een mooi klein baaitje aan de kust bij Dubrovnik.

Slano is een klein dorpje op ongeveer 25 kilometer van Dubrovnik. Wie liever niet zich stort in het massatoerisme doet er goed aan hier op een terrasje neer te strijken. Slano is gelegen in een kleine natuurlijke baai. Het dorp heeft een kleine aanlegsteiger voor kleine boten. Het dorpje heeft een kleine 500 inwoners die voornamelijk leven van de landbouw. Er worden in de buurt olijven geteeld, vijgen en druiven. Ook groeien er veel kruiden waarop het omliggende land op warme dagen heerlijk naar tijm en rozemarijn kan ruiken.

» meer over Slano

Trogir

Trogir is een prachtig klein stadje aan de baai van Kastela aan de Adriatische Zee. Het historische centrum van dit stadje ligt op een eiland. De belangrijkste bezienswaardigheid van Trogir de Kathedraal van Sv. Lovro ligt op dit eiland.

Trogir is één van de langst bewoonde plaatsen in Kroatië. Al in de derde eeuw voor Christus werd hier de plaats Tragurion gesticht door de Grieken. Ten tijde van de Romeinen groeide Tragorium Civium Romanorum, zoals Trogir indertijd heette uit tot een belangrijke havenstad. Later is het stadje nog vrij lang onderdeel geweest van het Venetiaanse Rijk. Al deze beschavingen hebben hun sporen achtergelaten in Trogir maar van de Venetiaanse overheersing zijn de meeste spullen bewaard gebleven. Omdat de geschiedenis van Trogir nog steeds zo goed zichtbaar is heeft de Unesco Trogir in 1997 op de werelderfgoedlijst geplaatst.

» meer over Trogir