Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Primošten

Primošten is een van de bijzondere plekjes aan de Dalmatische kust. Het dorpje is een schiereiland wat door een brug met de kust verbonden is. Het is en prachtig oud dorpje wat erg sfeervol is.

In Primošten zijn zeer veel oude resten gevonden en men vermoedt dat het schiereiland dan ook al in de vroege geschiedenis bewoont werd. De eerste echte vermeldingen van menselijke bewoning kwamen echter uit de 16e eeuw toen enkele families uit Bosnië die op de vlucht waren hier in de veilige haven op het schiereiland hun toevlucht zochten. Primošten ligt erg beschermd in de baai achter de heuvels en was lange tijd niet eens verbonden met het land. Zo kon het plaatsje de vijand lang buiten houden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontsnapte de bevolking dankzij de priester aan een afslachting. Hij bracht de bewoners met kleine bootje in veiligheid in een van de baaitjes en wist zo een groot gedeelte van de bevolking van de verwoesting te redden.

Tegenwoordig is Primošten een prachtig klein badplaatsje. Door zijn schiereiland ook erg sfeervol gebleven. Je kunt een klein rondje rondom het dorpje doen of een van de kleine straatjes volgen tot aan de kerk. De kerk zelf is al eeuwenoud maar de felgekleurde muurschilderingen zijn van latere datum. Vanaf het hoogste punt de kerk heb je een prachtig zicht over het dorpje en de omliggende omgeving. In het dorpje vind je veel handwerkwinkeltjes waar allerhande souvenirs worden verkocht. Ook zijn er veel restaurants en barretjes waar het op een warme dag goed toeven is.

Omdat Primošten zo klein is, is er niet echt ruimte voor een strand in het dorpje zelf. Net op het vasteland buiten het schiereiland is een boulevard te vinden. Deze staat meestal vol met allerlei kraampjes voor de toeristen. Net naast de boulevard is een groot strand met veel ligbedden waar je heerlijk op het strand kunt liggen. Hier vind je ook veel grotere appartementencomplexen en hotels.

Hier ligt Primošten

Weersverwachting Primošten

vandaag
30° / 26°
morgen
30° / 25°
21 jul
28° / 24°
22 jul
29° / 25°
23 jul
30° / 26°
Meer weer van Primošten op klimaatinfo.nl

Meer informatie