Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Poreč

Poreč ligt aan de kust op het mooie schiereiland Istrië. Het is al een erg oude plaats die werd gesticht door de Romeinen en die prachtig intact is gebleven. Het is dan ook één van de belangrijkste toeristenplaatsen op het schiereiland.

Poreč werd gesticht door de Romeinen. Dit is goed te zien aan het stratenpatroon van de plaats wat nog steeds goed in tact is. Twee gekruiste rechte lijnen maken het makkelijk je weg te vinden door het dorp. Tijdens de val van het Romeinese rijk werd Poreč door de Gothen. Gelukkig bleef een groot gedeelte van de stad in tact. Vanaf de zesde eeuw hoor Porec bij het byzantijnse keizerrijk. De Byzantijnen maakte van de stad een officiële bisschopszetel. De prachtige Euphrasiusbasiliek is hier nog een mooi overblijfsel van. Deze prachtige kerk in het midden van de plaats is een prachtig voorbeeld van Byzantijnse bouwkunst. Het is een in met Romaanse bogen gebouwde kerk. De zuilen zijn prachtig bewerkt, maar het mooiste vindt men achterin de kerk. Achterin bij het altaar zijn enkele prachtige mozaïeken te vinden die het leven voorstellen van de heilige Euphrasius.

Poreč was de eerste stad in de 13e eeuw die zich aan sloot bij Venetië. De plaats werd er rijkelijk voor beloond. Prachtige paleizen en koopmanshuizen werden er in de stad gebouwd. Omdat al deze periodes zo vruchtbaar waren voor de stad vindt je overal in het plaatsje gebouwen uit diverse periodes. Poreč hecht veel waarde aan het investeren en opknappen van het oude historische centrum en dat is goed te merken. De stad wint ieder jaar weer vele awards voor de mooiste binnenstad. Gotische huizen, barokke paleizen en het oude Romeinse stratenplan maken het tot een prachtig historisch geheel.

Poreč is één van de belangrijkste toeristische plaatsen in Istrië. Het bevolkingsaantal verdubbelt zo’n beetje in de zomermaanden. Er zijn eenaantal enorme hotelcomplexen te vinden net buiten de stad en ook in het centrum zijn vele hotels, appartementen en andere accomodaties. Alles in de zomer is gericht op de toeristen. Zo worden er ook veel concerten en andere dingen georganiseerd. Poreč is ook een bestemming waar veel watersporters komen om te genieten van het prachtige heldere zeewater.

Hier ligt Poreč

Weersverwachting Poreč

vandaag
22° / 13°
morgen
22° / 13°
20 mei
22° / 15°
21 mei
20° / 16°
22 mei
21° / 15°
Meer weer van Poreč op klimaatinfo.nl

Meer informatie