Istrië

Kroatië

Het schiereiland Istrië is één van de belangrijkste vakantieregio’s van Kroatië. Het schiereiland grenst aan Slovenië en ligt aan de Adriatische zee. Istrië werd al vroeg veroverd door de Romeinen zoals het amfitheater in Pula laat zien. De Romeinen vestigde zich langs heel de kust en maakte er een welvarend gebied van. Na de val van het Romeinse rijk werd het onderdeel van het Byzantijnse rijk en kwamen al snel de Venetianen om de hoek kijken. Vooral de Venetianen wisten een flinke stempel te drukken op de cultuur van het schiereiland. Overal is hun bouwkunst in typische koopmanshuizen en logia terug te zien. San Marco is een veel afgebeelde heilige op de oude gebouwen van Istrië. Istrië is een zeer geliefde regio bij vele toeristen. Het kan hier in de zomermaanden behoorlijk druk zijn. Het is dan ook een prachtig gebied met vele kleine baaitjes, mooie kiezel en rotsstrandjes en prachtig helder water. De beboste heuvels met naaldbomen zijn altijd groen en geven schaduw op het warmst van de dag. Istrië is een prachtig gebied om te zeilen en vele andere watersporten te beoefenen. Door de eilandjes voor de kust is de zee er minder grillig. Istrië kent vele mooie oude dorpjes die het bezoeken zeker waard zijn. De rijke geschiedenis van het gebied heeft er voor gezorgd dat er veel leuke stadjes en plaatsjes aan de kust liggen.

Nederlanders die Kroatië bezoeken kiezen er vaak voor om te kamperen. Met name in Istrië vind je veel leuke campings die garant staan voor een uitstekende vakantie, zoals bijvoorbeeld Camping Bijela Uvala. Een camping is een prima uitvalsbasis om de mooie dorpen van Istrië te bezoeken.

De beste reistijd om de dorpen van Istrië te bezoeken bestaat uit de maanden mei, juni en september. In juli en augustus is het een stukje warmer en is het vooral veel drukker. Wie aan de schoolvakanties vastzit die zou kunnen overwegen om tijdens de meivakantie naar Istrië te reizen in plaats van de drukkere zomervakantie.

Poreč

Poreč ligt aan de kust op het mooie schiereiland Istrië. Het is al een erg oude plaats die werd gesticht door de Romeinen en die prachtig intact is gebleven. Het is dan ook één van de belangrijkste toeristenplaatsen op het schiereiland.

Poreč werd gesticht door de Romeinen. Dit is goed te zien aan het stratenpatroon van de plaats wat nog steeds goed in tact is. Twee gekruiste rechte lijnen maken het makkelijk je weg te vinden door het dorp. Tijdens de val van het Romeinese rijk werd Poreč door de Gothen. Gelukkig bleef een groot gedeelte van de stad in tact. Vanaf de zesde eeuw hoor Porec bij het byzantijnse keizerrijk. De Byzantijnen maakte van de stad een officiële bisschopszetel. De prachtige Euphrasiusbasiliek is hier nog een mooi overblijfsel van. Deze prachtige kerk in het midden van de plaats is een prachtig voorbeeld van Byzantijnse bouwkunst. Het is een in met Romaanse bogen gebouwde kerk. De zuilen zijn prachtig bewerkt, maar het mooiste vindt men achterin de kerk. Achterin bij het altaar zijn enkele prachtige mozaïeken te vinden die het leven voorstellen van de heilige Euphrasius.

» meer over Poreč

Rovinj

Het prachtige Rovinj was ooit een eiland, maar werd in de geschiedenis verbonden aan het vasteland en vormt nu een schiereiland. Rovinj is een toeristische plaats op het schiereiland Istrië.

De beschermde ligging van Rovinj heeft er voor gezorgd dat de stad veelal aan plunderingen en verwoesting is ontsnapt. De stad werd als eerste bewoond door de Romeinen en ontsnapte de verwoestingen van de Gothen die wel op het vaste land van Istrië huishielden. Het dorpje hoorde vervolgens bij het Byzantijnse rijk en daarna bij de stadstaat Venetië. Dit verklaart ook het sterk Italiaanse karakter wat het dorpje heeft. Onder de Venetianen ontwikkelde Rovinj zich als een sterke macht aan de zee. Dit zie je overal in het dorpje terug. Mooie is dat je precies de verschillende stijlen in het dorp kunt herkennen. Alle historische periodes zijn vertegenwoordigd in de gebouwen.

 

» meer over Rovinj

Vrsar

Vrsar is een van de bijzondere dorpjes van Kroatië. Het is een klein plaatsje aan de westkant van het schiereiland. Het dorp is erg populair bij toeristen door de kleine charmante straatjes en de eilandjes voor de kust met bijzondere vegetatie.

Vrsar is al een erg oud plaatsje. De Romeinen wisten het oude plaatsje al te veroveren waarna het werd geplunderd bij de val van het Romeinse rijk door de Gothen. In 538 behoorde het tot het grote Byzantijnse rijk. Ook het Vaticaan mocht zich tot de heersers rekenen. De bisschoppen van Porec hadden er hier hun buitenverblijf en lieten hun stempel achter op het kleine plaatsje. Er werd flink geïnvesteerd in prachtige huizen en mooie pleinen. Die pracht en praal zie je tegenwoordig nog steeds in het gezellige plaatsje. Er is de Romaanse Mariabasiliek en de oude stadspoort om te bewonderen.

» meer over Vrsar