Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Echternach

In het oostelijke deel van Luxemburg niet ver van de grens met Duitsland in het district Grevenmacher ligt het dorpje Echternach. Het is een oud dorpje met een prachtig historisch centrum.

Met name het historische centrum en de aanwezigheid van de abdij van Echternach maakt Echternach één van de drukst bezochte dorpen in Luxemburg. In de zomermaanden overtreft het aantal toeristen dat in Echternach verblijft met regelmaat het aantal inwoners van het dorp. Echternach is een oud dorp, al in het begin van de zevende eeuw wordt het dorp genoemd in de geschiedenisboeken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat Echternach al in de eerste eeuw na Christus bewoond was maar aan de echtheid van dit bewijs worden grote vraagtekens gezet.

Een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad is de Abdij van Echternach. Deze abdij is aan het einde van de zevende eeuw gesticht door de aartsbisschop Willibrord die deze grond had gekregen van Pepijn van Herstal. De Abdij van Echternach was de eerste Angelsaksische abdij op het Europese vaste land. De graftombe van Willibrord is nog steeds in de abdij te vinden. Al sinds het einde van de achttiende eeuw werd de officiële functie van de abdij opgegeven tegenwoordig is in de abdij het Abdijmuseum  te vinden. Het museum is gevestigd in de gewelfde kelders van het kloosterpaleis. Het museum verteld hoofdzakelijk het verhaal van de oprichter van de abdij, Willibrord.

Al vanaf de middeleeuwen wordt er in Echternach een bijzondere processie gehouden. Deze “springprocessie” wordt ieder jaar met Pinsteren gehouden. De deelnemers worden met witte zakdoeken aan elkaar vastgebonden terwijl afwisselend op de maat van de processie met hun linker of rechtervoet naar voren springen. Het oorspronkelijke ritme van de mars was drie sprongen vooruit en twee achteruit, maar dit zorgde voor veel chaos en veel vallende mensen.

Net buiten Echternach ligt het Meer van Echternach. Dit meer is een heerlijke plek om even heerlijk te ontspannen. Je kunt er waterfietsen huren en voor de kinderen is er een grote speeltuin te vinden. Bij het Meer van Echternach zijn ook de resten van een oude Romeinse villa te vinden.

Hier ligt Echternach

Weersverwachting Echternach

vandaag
13° / 12°
morgen
17° / 11°
19 mei
18° / 10°
20 mei
20° / 9°
21 mei
19° / 11°
Meer weer van Echternach op klimaatinfo.nl

Meer informatie