Luxemburg

Luxemburg

Het groothertogdom Luxemburg is één van de kleinste landen van Europa maar toch wonen er iets meer dan een half miljoen mensen in het land. De meeste inwoners wonen in de hoofdstad Luxemburg of in de directe omgeving ervan. Toch zijn er door het land heen allerlei leuke kleine dorpjes te vinden. Veel van deze dorpjes is het gelukt om door de eeuwen heen hun authentieke karakter te behouden.
Luxemburg bestaat in zijn huidige vorm al sinds de tiende eeuw. In deze periode sprak men over het graafschap Luxemburg. In de eeuwen die volgden werd het graafschap sterk beïnvloed door zowel Frankrijk als Duitsland maar slaagde het er in de negentiende eeuw toch in om een onafhankelijke staat te stichten. In deze periode was Luxemburg nog wel verbonden met Nederland. Sinds 1944 is Luxemburg samen met Nederland en België onderdeel van de Benelux. Sinds 1958 vormen deze drie landen een economische unie. De economie van Luxemburg is voornamelijk gebaseerd op de staalindustrie, de internationale handel en het bankwezen. Mede door deze welvarende industrieën behoort Luxemburg tot één van de welvarendste landen ter wereld.

Bourscheid

Bourscheid is een dorp en een gemeente in het Luxemburgse kanton Diekirch aan de rivier de Sûre. Het dorp dankt zijn bekendheid aan het kasteel van Bourscheid een goed bewaarde middeleeuwse burcht.

Het merendeel van de gemeente bestaat uit bossen  en ongerepte natuur die typisch zijn voor dit deel van de Ardennen. Goed bewegwijzerde wandelpaden verbinden de verschillende plaatsen met elkaar. Tijdens deze wandelingen wordt je getrakteerd op prachtige vergezichten over het Luxemburgse landschap. Twee kilometer buiten het centrum van het dorp bevindt zich het kasteel van Bourscheid, een middeleeuwse burcht. Dit is teven de belangrijkste bezienswaardigheid van de gemeente die jaarlijks vele toeristen trekt.

» meer over Bourscheid

Clervaux

In het noordelijke deel van Luxemburg ligt het dorpje Clervaux. Het is een prachtig klein stadje dat gebouwd is tegen een heuvel aan. Bovenop deze heuvel zijn de meerdere bezienswaardigheden van Clervaux te vinden.

Als je het stadje binnen komt rijden dan zie je als eerste borden naar de Benedictijnenabdij van St-Maurice en St-Maur tegen. Dit prachtige is gebouwd in het begin van de vorige eeuw naar voorbeeld van de abdij van Cluny. Gedeeltes van deze abdij kunnen bezocht worden en het is zelfs mogelijk om enkele van de door de paters gemaakte producten te kopen in het kleine winkeltje in de abdij. Als je het winkeltje binnenkomt gelopen schrikt een pater wakker die je vervolgens uiterst vriendelijk de eigen gemaakte producten probeert te slijten.

» meer over Clervaux

Echternach

In het oostelijke deel van Luxemburg niet ver van de grens met Duitsland in het district Grevenmacher ligt het dorpje Echternach. Het is een oud dorpje met een prachtig historisch centrum.

Met name het historische centrum en de aanwezigheid van de abdij van Echternach maakt Echternach één van de drukst bezochte dorpen in Luxemburg. In de zomermaanden overtreft het aantal toeristen dat in Echternach verblijft met regelmaat het aantal inwoners van het dorp. Echternach is een oud dorp, al in het begin van de zevende eeuw wordt het dorp genoemd in de geschiedenisboeken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat Echternach al in de eerste eeuw na Christus bewoond was maar aan de echtheid van dit bewijs worden grote vraagtekens gezet.

» meer over Echternach

Esch-sur-Sûre

Het dorpje Esch-sur-Sûre is te vinden in het noordwestelijke deel van het Groothertogdom Luxemburg in het kanton Wiltz. Het dorp is gebouwd op de oever van de rivier de Sûre in de schaduw van het kasteel van Esch-sur-Sûre.

Door de geïsoleerde ligging van het dorp werd er al in de negentiende eeuw een tunnel aangelegd om het dorp te verbinden met de buitenwereld. Het historisch centrum is een van de mooiste en meest authentieke die je in Luxemburg tegenkomt. Verschillende oude smalle straatjes nemen je mee terug naar lang vervlogen tijden. Een van de mooiste gebouwen in het dorp is het oude raadhuis. De belangrijkste bezienswaardigheid is de kasteelruïne va Esch-sur-Sûre. Deze is te bereiken via een steile klim over eeuwenoude kinderkopjes. Opgravingen hebben geleerd dat het kasteel in de eerste helft van de negende eeuw gebouwd is, wat betekend dat dit het oudste kasteel van Luxemburg is. Zijn huidige uiterlijk kreeg het kasteel in de dertiende eeuw, toen er verschillende gotische elementen werden toegevoegd.

 

 

» meer over Esch-sur-Sûre

Kahler

Kahler (Koler in het Luxemburgs) is een dorp in het kanton Garnich. Het dorp heeft minder dan tweehonderd inwoners en bestaat uit niet meer dan één langgerekte straat. Toch zijn er in deze straat genoeg bezienswaardigheden te vinden.

Alain Welter – inwoner van Koler – wilde in 2017 als afstudeerproject van zijn studie het dorp meer betekenis geven en startte het project: ”Make Koler Kooler”. Hij heeft het dorp gevormd tot een constant groeiend urban- art museum door kleurrijke street-art aan te brengen aan huizen, schuren en bruggen. Ondertussen hebben een groot deel van de huizen en schuren in het dorp een mak-over gekregen en is het dorp een toeristische attractie geworden. Tijdens een korte wandeling door het dorp zul je de kunstwerken vanzelf tegenkomen. Dankzij Alain Welter is street-art in Luxemburg populairder dan ooit en zijn in steden als Luxemburg en Ettelbruck steeds ook al verschillende murials te vinden.

» meer over Kahler

Vianden

Vianden  is een stadje in het kanton Vianden dat te vinden is in het noordoosten van Luxemburg op een hoogte van 366 meter. Vianden is schitterend gelegen aan de oevers van de rivier de Our. De belangrijkste bezienswaardigheid is het kasteel van Vianden.

In de tijd van de Romeinse overheersing van dit gebied werd Vianden gebruikt als een castellum, een fort met vier- tot vijfhonderd hulptroepen. Het zou tot het begin van de elfde eeuw duren voordat het stadje zijn stadsrechten kreeg. In deze periode was Vianden in handen van de Graven van Vianden die in het kasteel woonden. In het begin van de dertiende eeuw kwam het graafschap door vererving in handen van Engelbercht I van Nassau Dillenburg. Deze titel is tot op de dag van vandaag in handen van het hoofd van het Huis Oranje-Nassau waardoor Koning Willem-Alexander nog steeds de titel Graaf van Vianden draagt.

» meer over Vianden

Wiltz

Officieel is Wiltz een klein stadje maar met minder dan vijfduizend inwoners behoort Wiltz in onze ogen op mooistedorpjes.nl. Het dorp ligt in het centraal noordelijke deel van Luxemburg in de Luxemburgse Ardennen.

Wiltz is al een oude stad dat ten tijde van de Kelten en de Romeinen al bewoond werd. Het huidige Wiltz is opgedeeld in twee delen, een bovenstad en een benedenstad. De benedenstad ligt aan de oever van de rivier de Wiltz waar het stadje zijn naam aan te danken heeft. De bovenstad is het historische deel van de stad. Dit deel van de stad is de belangrijkste toeristische trekpleister van Wiltz. In dit deel van de stad vindt je onder andere het Kasteel van de Graven van Wiltz en het scouting monument.

» meer over Wiltz