Luxemburg

Luxemburg

Het groothertogdom Luxemburg is één van de kleinste landen van Europa maar toch wonen er iets meer dan een half miljoen mensen in het land. De meeste inwoners wonen in de hoofdstad Luxemburg of in de directe omgeving ervan. Toch zijn er door het land heen allerlei leuke kleine dorpjes te vinden. Veel van deze dorpjes is het gelukt om door de eeuwen heen hun authentieke karakter te behouden.
Luxemburg bestaat in zijn huidige vorm al sinds de tiende eeuw. In deze periode sprak men over het graafschap Luxemburg. In de eeuwen die volgden werd het graafschap sterk beïnvloed door zowel Frankrijk als Duitsland maar slaagde het er in de negentiende eeuw toch in om een onafhankelijke staat te stichten. In deze periode was Luxemburg nog wel verbonden met Nederland. Sinds 1944 is Luxemburg samen met Nederland en België onderdeel van de Benelux. Sinds 1958 vormen deze drie landen een economische unie. De economie van Luxemburg is voornamelijk gebaseerd op de staalindustrie, de internationale handel en het bankwezen. Mede door deze welvarende industrieën behoort Luxemburg tot één van de welvarendste landen ter wereld.

Clervaux

In het noordelijke deel van Luxemburg ligt het dorpje Clervaux. Het is een prachtig klein stadje dat gebouwd is tegen een heuvel aan. Bovenop deze heuvel zijn de meerdere bezienswaardigheden van Clervaux te vinden.

Als je het stadje binnen komt rijden dan zie je als eerste borden naar de Benedictijnenabdij van St-Maurice en St-Maur tegen. Dit prachtige is gebouwd in het begin van de vorige eeuw naar voorbeeld van de abdij van Cluny. Gedeeltes van deze abdij kunnen bezocht worden en het is zelfs mogelijk om enkele van de door de paters gemaakte producten te kopen in het kleine winkeltje in de abdij. Als je het winkeltje binnenkomt gelopen schrikt een pater wakker die je vervolgens uiterst vriendelijk de eigen gemaakte producten probeert te slijten.

» meer over Clervaux

Echternach

In het oostelijke deel van Luxemburg niet ver van de grens met Duitsland in het district Grevenmacher ligt het dorpje Echternach. Het is een oud dorpje met een prachtig historisch centrum.

Met name het historische centrum en de aanwezigheid van de abdij van Echternach maakt Echternach één van de drukst bezochte dorpen in Luxemburg. In de zomermaanden overtreft het aantal toeristen dat in Echternach verblijft met regelmaat het aantal inwoners van het dorp. Echternach is een oud dorp, al in het begin van de zevende eeuw wordt het dorp genoemd in de geschiedenisboeken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat Echternach al in de eerste eeuw na Christus bewoond was maar aan de echtheid van dit bewijs worden grote vraagtekens gezet.

» meer over Echternach

Wiltz

Officieel is Wiltz een klein stadje maar met minder dan vijfduizend inwoners behoort Wiltz in onze ogen op mooistedorpjes.nl. Het dorp ligt in het centraal noordelijke deel van Luxemburg in de Luxemburgse Ardennen.

Wiltz is al een oude stad dat ten tijde van de Kelten en de Romeinen al bewoond werd. Het huidige Wiltz is opgedeeld in twee delen, een bovenstad en een benedenstad. De benedenstad ligt aan de oever van de rivier de Wiltz waar het stadje zijn naam aan te danken heeft. De bovenstad is het historische deel van de stad. Dit deel van de stad is de belangrijkste toeristische trekpleister van Wiltz. In dit deel van de stad vindt je onder andere het Kasteel van de Graven van Wiltz en het scouting monument.

» meer over Wiltz