Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Esch-sur-Sûre

Het dorpje Esch-sur-Sûre is te vinden in het noordwestelijke deel van het Groothertogdom Luxemburg in het kanton Wiltz. Het dorp is gebouwd op de oever van de rivier de Sûre in de schaduw van het kasteel van Esch-sur-Sûre.

Door de geïsoleerde ligging van het dorp werd er al in de negentiende eeuw een tunnel aangelegd om het dorp te verbinden met de buitenwereld. Het historisch centrum is een van de mooiste en meest authentieke die je in Luxemburg tegenkomt. Verschillende oude smalle straatjes nemen je mee terug naar lang vervlogen tijden. Een van de mooiste gebouwen in het dorp is het oude raadhuis. De belangrijkste bezienswaardigheid is de kasteelruïne va Esch-sur-Sûre. Deze is te bereiken via een steile klim over eeuwenoude kinderkopjes. Opgravingen hebben geleerd dat het kasteel in de eerste helft van de negende eeuw gebouwd is, wat betekend dat dit het oudste kasteel van Luxemburg is. Zijn huidige uiterlijk kreeg het kasteel in de dertiende eeuw, toen er verschillende gotische elementen werden toegevoegd.

 

 

In een later stadium werden de muren rondom het kasteel gebouwd om het kasteel te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Vooral de twee verdedigingstorens bij de entreepoort zorgden ervoor dat beter beschermd zou worden. Jammer genoeg is het kasteel in de laatste eeuwen slecht onderhouden waardoor het tot een ruïne geworden is. Toch is het kasteel geopend voor het publiek en worden er ieder jaar verschillende festivals gehouden. De “Nacht van de Legendes” is een van de bekendste en populairste festivals op het kasteelterrein. Op deze dag worden er sprookjes en legendes uit de streek verteld. De avond wordt opgeluisterd met vuurspuwers, jongleurs en acrobaten.

Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste vorm van inkomsten voor het dorp, maar in het begin van de vorige eeuw leefde Esch-sur-Sûre van de lakenindustrie. Dit zorgde voor de nodige rijkdom, waardoor het mogelijk was om de vele mooie oude huizen in het dorp te restaureren of zelfs in originele staat te herbouwen. De lakenindustrie in Esch-sur-Sûre was mede mogelijk door de aanwezigheid van het stuwmeer in de Sûre. In het museum Dum vum Séi kom je alles te weten over deze bijzondere periode van het dorp. Het stuwmeer wordt nu voornamelijk nog gebruikt door toeristen die er in zwemmen of met een bootje op varen.

 

Hier ligt Esch-sur-Sûre

Weersverwachting Esch-sur-Sûre

vandaag
17° / 11°
morgen
14° / 10°
16 jun
15° / 10°
17 jun
16° / 13°
18 jun
17° / 14°
Meer weer van Esch-sur-Sûre op klimaatinfo.nl

Meer informatie