Aït-Ben-Haddou is een middeleeuwse versterkte stad, op de oever van de Asif Ounila rivier. Het stadje, met ongeveer 750 inwoners, is in zijn geheel terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Het is een van de weinige plaatsen in Marokko waarvan de Kasbah nog helemaal intact is. Het is op de Werelderfgoedlijst opgenomen, omdat het een beste voorbeelden is van hoe de mensen vroeger in het Atlasgebergte leefden. De kleine huizen zijn dicht op elkaar gebouwd, binnen de verdedigingsmuren, tegen een rots aan. Op het hoogste punt staat een graanopslag, waarvan je de wijde omgeving kunt zien. Aït-Ben-Haddou lijkt bijzonder oud, maar is dat in werkelijkheid niet. Veel van de bouwwerken in het stadje zijn niet ouder den een paar honderd jaar. Volgens opgravingen zouden de oudste bouwwerken uit de zeventiende eeuw stammen. Toch is er bewijs dat Aït-Ben-Haddou al in de achtste eeuw werd gesticht door een groep rondtrekkende Berbers, onder leiding van Ben-Haddou.
Aït-Ben-Haddou bezoeken
Aït-Ben-Haddou is voor veel toeristen een hoogtepunt van een vakantie in Marokko. Je kunt het stadje bezoeken tijdens een rondreis door Marokko of je maakt een excursie tijdens een stedentrip in Marrakesh. Wil je langer in Aït-Ben-Haddou blijven, dan zijn in en rondom deze historische Kasbah genoeg hotels te vinden.
Aït-Ben-Haddou is nu een van de belangrijkste en drukbezochte bezienswaardigheden in de woestijn van Marokko. Vanuit Marrakesh worden er dagelijks excursies georganiseerd naar Aït-Ben-Haddou. Onderweg bezoek je dan nog enkele bezienswaardigheden, zoals de Telouet Kasbah, met zijn prachtige historische harem en word je meerdere malen getrakteerd op prachtige uitzichten over groene valleien en rivierbeddingen.
Aït-Ben-Haddou is nu vooral bekend als filmlocatie. Net als in Ouarzazate, zijn er sinds de jaren zestig van de vorige eeuw, behoorlijk wat films in het stadje opgenomen. Bekende films als “The Jewel of the Nile”, de James Bond; “The Living Daylights”, “Gladiator” en “Prince of Persia” zijn er opgenomen. Voor de serie “Game of Thrones” werd er zelf net buiten de stad een nieuwe toegangspoort gebouwd. Deze is nu nog steeds te zien, enkele tientallen meters van de oorspronkelijke stadsmuren van Aït-Ben-Haddou.
Nu brengen jaarlijks ongeveer 25.000 toeristen aan Aït-Ben-Haddou. Dit heeft ervoor gezorgd dat binnen de historische stadsmuren, de meeste inwoners plaats hebben gemaakt voor straatverkopers en winkels. De meeste inwoners van de Kasbah zijn vertrokken, naar het nieuwere deel van de stad, aan de andere zijde van de rivieroever. Toch wonen er nog steeds mensen in het historische deel van Aït-Ben-Haddou. Een groot deel van de toeristen bezoeken Aït-Ben-Haddou als onderdeel van een rondreis door Marokko of tijdens een excursie vanuit Marrakesh.