Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bolsward

In het westen van de provincie Friesland ligt het plaatsje Bolsward. Het stadje maakt sinds 2011 deel uit van de gemeente Súdwest-Fryslân. Deze gemeente is wat oppervlakte de grootste van Friesland en Nederland, maar telt nog geen 90.000 inwoners.

Hoewel Bolsward volgens de letteren der wet een stad is, vinden wij toch dat het stadje een dorpse uitstraling heeft en met net 10.000 inwoners en vanwege het prachtige aanzicht niet mag ontbreken op deze website. De oudste gebouwen in Bolsward dateren dan ook uit de dertiende eeuw en door al de jaren heen heeft het stadje een boeiende geschiedenis gehad. Dit alles heeft geresulteerd in een prachtige oude kern met al even mooie gebouwen die je een verhaal vertellen over enkele eeuwen uit de geschiedenis van Bolsward. Ook de contreien van het plaatsje, zoals de Friese meren en het IJsselmeer maken niet alleen Bolsward zelf, maar ook de directe omgeving zeer leuk om te bezoeken.

Zoals wel bij meer plaatsen in Friesland, begint ook de geschiedenis van Bolsward op de bekende landverhogingen genaamd terpen. Zo ook bij dit stadje, dat is ontstaan uit drie terpen. De stad had een aantal kerken waarvan er enkele zeker de moeite waard zijn van het bezichtigen. Wel moet hierbij vermeld worden dat er na 8 mei 1980 niet meer dan een ruïne resteert van de Broerekerk. Toch is het nog altijd zeer de moeite om tussen de restanten rond te lopen. Ook zijn er twee kerken, de ‘Sint Fransicuskerk’ en de ‘Gasthuiskerk’; die zijn gebouwd in het jaren dertig van de vorige eeuw waarbij de art-deco stijl meteen opvalt.

In 1455 kreeg Bolsward stadsrecht en ook maakte de stad deel uit van de Hanzeroute. Hierdoor zijn er een aantal gebouwen die duidelijk sporen hebben van deze periode van bloeiende handel en rijkdom. Zeker het stadhuis van Bolsward is een parel te noemen. En als je er dan toch bent kun je ook genieten van ambachtelijk bier en whisky in de ‘De stiekeme stoker’ en ook de distilleerderij van Sonnema Berenburg is hier te vinden. Al met al dus een prachtig plaatsje waar je makkelijke en hele dag goed kunt vertoeven.

Hier ligt Bolsward

Weersverwachting Bolsward

vandaag
17° / 11°
morgen
19° / 9°
21 jun
18° / 13°
22 jun
18° / 12°
23 jun
19° / 14°
Meer weer van Bolsward op klimaatinfo.nl

Meer informatie