Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Franeker

We horen de Franekers al vloeken op het moment dat we hun ‘stad’ op een website over mooie dorpjes plaatsen. Toch hoort een klein stadje als Franeker absoluut thuis tussen de mooiste dorpen van Friesland.

Op basis van ouderwetse criteria zoals stadsrechten is Franeker inderdaad een stad. Ook als je naar het contrast kijkt met kleinere dorpen en buurtschappen in de directe omgeving dan is het te begrijpen dat men Franeker volhardend een stad blijft noemen. Wie mijn verhaal ‘Stad of een dorp?‘ leest, die zal snappen dat Franeker een plekje gekregen heeft tussen de mooiste dorpen van Friesland. Of laten we zeggen: de mooiste dorpjes en kleine stadjes van Friesland. Want dat is eigenlijk wat we op de site mooistedorpjes.nl tegenwoordig meepakken.

De reden dat een stadje als Franeker gekozen is tot een van de mooiste plaatsjes van Friesland is vanwege de heerlijke sfeer die het historische hart van Franeker uitstraalt. Het plaatsje is zo aangelegd dat het dankzij grachten en vestingwerken goed beschermd was tegen vijandelijke invallen. En dat was nodig, want Franeker was al in de middeleeuwen een welvarend en machtig bestuurlijk centrum. In de zestiende eeuw kwam daar de status van academiestad bij door de oprichting van de Universiteit van Franeker. In 1811 werd deze universiteit bij decreet van Napoleon opgeheven. Franeker was op dat moment al in verval geraakt.

Tegenwoordig is Franeker een sfeervol stadje waarin de vestingwerken gelukkig goed bewaard zijn gebleven. De contouren van het oude Franeker zijn daardoor duidelijk herkenbaar op een plattegrond. Als je Franeker bezoekt dan parkeer je je auto het beste net buiten het historische hart. Dan kun je op het moment dat je het centrum binnenloopt direct kennismaken met de omwalling en de grachten. Het zorgt er daarnaast voor dat de plaats niet overspoeld wordt door auto’s. Dat zou de sfeer van Franeker niet ten goede komen. 

Het hart van Franeker telt tal van bezienswaardigheden en mooie monumentale gevels. Niet voor niets dat een deel van Franeker een beschermd stadsgezicht is. Een bezienswaardigheid die je volgens ons echt niet mag missen is het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium. Dit is het oudste nog volledig werkende planetarium ter wereld. Het is tussen 1774 en 1781 ontworpen door de Friese amateur-astronoom Eise Eisinga. Het in zijn voormalige woonhuis aangebrachte planetarium is een wonderlijke wetenschappelijke inrichting die zich inmiddels tot de 10 belangrijkste bezienswaardigheden van Friesland mag rekenen.

Andere bezienswaardigheden en bijzondere plekjes in Eise Eisinga die de moeite waard zijn, zijn het in renaissancestijl gebouwde stadhuis, het Museum Martena en het Kaatsmuseum. Hier leer je alles over deze typisch Friese sport. Nog gaver is als je tijdens de PC Franeker bezoekt. Deze jaarlijkse kaatswedstrijd wordt op het Sternse Slotland (Sjûkelân) gehouden. 

Waar overnachten in Franeker?

Een vraag die ons geregeld gesteld wordt is waar je het beste kunt overnachten in Franeker. Het antwoord daarop vind je op de speciaal hiervoor gemaakte website waarovernachtenin.nl. Op hun Franeker-pagina lees je de allerbeste overnachtingstips voor Franeker.

Hier ligt Franeker

Weersverwachting Franeker

vandaag
22° / 12°
morgen
25° / 13°
26 jun
26° / 16°
27 jun
25° / 17°
28 jun
19° / 14°
Meer weer van Franeker op klimaatinfo.nl

Meer informatie