Weersverwachting Moddergat

vandaag
5° / 3°
morgen
3° / 1°
7 dec
4° / 1°
8 dec
3° / 1°
9 dec
2° / -1°

Moddergat

Waar ligt Moddergat?

Externe links

Toen we daarna het tweelingdorp Moddergat bezochten, hebben we besloten om van de tweelingdorpen Paesens en Moddergat de laatste op te nemen als een dorp in Friesland dat zeker een bezoekje waard is. Maar eerlijk is eerlijk, ook Paesens zou je even mee moeten pakken.

Moddergat is ontstaan als een satellietnederzetting van Paesens. Het lag vroeger direct aan de Waddenzee. Moddergat is van oorsprong een vissersdorp. De mannen gingen de Waddenzee op om schol, tong en andere voorkomende vissen te vangen. De vrouwen hielden zich vooral bezig met het vangen van aas (pieren) en de verkoop van de vis. De mannen verdienden de kost door de visvangst. Dat was niet zonder risico’s. De onvoorspelbare en soms zeer ruwe zee zorgde ervoor dat er geen zekerheid was dat vissers na de visvangst weer huiswaarts keerde. Een pikzwarte bladzijde uit de geschiedenis van Moddergat is de zware storm tijdens de nacht van 5 op 6 maart 1883. Tijdens een zware storm vergingen 17 blazers en aken en kwamen 83 dorpelingen van Paesens en Moddergat om. Een monument op de zeedijk herinnert hier aan.

De combinatie van de Waddenzee, de zeedijk (meestal met schapen) en de kleine vissershuisjes zorgen voor een dorp dat een bezoekje absoluut waard is. Een absolute ‘must visit’ in Moddergat is Museum ‘t Fiskershúske. Dit kleine maar uitermate boeiende museum vertelt het verhaal van vissersdorp Moddergat en geeft je een inzicht in hoe het leven hier voeger geweest was.

Foto's van Moddergat