Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gmunden

De belangrijkste plaats aan de Traunsee in Opper-Oostenrijk is Gmunden. De ligging aan dit meer geeft Gmunden een sprookjesachtig uiterlijk als je vanaf het water kijkt.

Met een kleine veertienduizend inwoners wordt Gmunden door de meeste mensen als een stad aangeduid. Wij zijn het daar echter niet mee eens. We bezochten Gmunden op een maandag in februari, toen het carnaval ook in Oostenrijk gevierd werd. Of dit de reden was dat we in het centrum geen geopend restaurant konden vinden om te lunchen is bij ons niet bekend, maar dat het ons binnen een wandeling van twintig minuten door het hart van Gmunden niet gelukt is een plek te vinden waar ze meer serveren dan gebak of een simpel broodje zorgt ervoor dat ondanks enkele kenmerken van een kleine stad Gmunden een dorpse mentaliteit heeft. Daarom mag Gmunden wat ons betreft wel een plekje krijgen in een overzicht van de mooiste dorpjes in Oostenrijk.

De eerder genoemde Traunsee is de belangrijkste attractie van Gmunden. Daarnaast heeft het plaatsje een oude kern met soms smalle straatjes waaraan schilderachtige panden staan. Het mooiste gebouw van Gmunden is wat ons betreft het gemeentehuis. Pasteltinten, kleine torentjes en een rijk gedecoreerde gevel zorgen ervoor dat dit een bijzonder gebouw is. Ook fraai is de stadspoort, waardoor je zowel als voetganger als automobilist doorheen komt als je vanuit oostelijke richting het centrum binnenkomt. Een derde bezienswaardigheid is het Schloss Ort. Dit kasteel bestaat uit twee delen, waarvan één deel op een eilandje ligt. Het slot is niet vrij toegankelijk, maar kan wel (deels) afgehuurd worden voor feesten, seminars en bedrijfsevenementen.

Langs de oever van de Traunsee loopt er een lange wandelboulevard vanaf het centrum naar het Schloss Ort. Deze ‘Esplanada’ is een geliefd wandelgebied voor inwoners van Gmunden en voor de toeristen die hier vooral in de zomermaanden volop rondlopen.

Hier ligt Gmunden

Weersverwachting Gmunden

vandaag
5° / 2°
morgen
7° / 1°
26 apr
13° / -2°
27 apr
17° / 2°
28 apr
20° / 5°
Meer weer van Gmunden op klimaatinfo.nl

Meer informatie