Opper-Oostenrijk

Oostenrijk

Opper-Oostenrijk is een van de deelstaten van Oostenrijk. Het grenst aan Tsjechië en Duitsland. De hoofdstad van de regio is Linz. Opper-Oostenrijk is nog niet zo heel erg bekend als toeristische gebied. Hierin begint echter langzamerhand verandering in te komen. Het is een prachtig gebied met een grote diversiteit aan landschappen. Het Mühlerviertel is een gebied met veel bos en prachtige oude boerderijen. Aan de rivier de Donau die door Opper-Oostenrijk heen stroomt vindt je prachtige middeleeuwse steden. Het zuiden van Opper-Oostenrijk Salzkammergut staat als natuurgebied zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de Salzkammergut zijn prachtige bergmeren te vinden tussen de hoge pieken van de Alpen. Aan de Traunsee en Attersee liggen dorpjes die zo op een ansichtkaart kunnen.

Bad Ischl

Bad Ischl is een mondain kuuroord waar de adel al eeuwen geleden naartoe kwam om te genieten van de kuurbaden. Ook tegenwoordig is Bad Ischl nog een populair kuuroord.

Dat Bad Ischl vooral veel door de rijken bezocht werd is aan diverse gebouwen te zien. Het mooiste voorbeeld hiervan is de Kaiservilla. Dit was ooit de zomerresidentie van keizer Jozef I en keizerin Elisabeth van Oostenrijk, die beter bekend staat als Sissi. De villa is niet altijd keizerlijk bezit geweest. Van oorsprong was het een Biedermeier villa die eigendom was van de Weense notabele Josef August Eltz. Vervolgens is het drie jaar eigendom geweest van Dr. Eduard Mastalier totdat Princes Sophie van Beieren het pand kocht als huwelijksgift voor haar zoon Frans Jozef I en haar schoondochter Elisabeth Amalie Eugenie in Beieren. Tegenwoordig is de villa opengesteld voor het publiek. Let op, want in het winterseizoen zijn er beperkte openingsdagen.

» meer over Bad Ischl

Ebensee

Ebensee is een dorp in het centrale deel van Oostenrijk. Het ligt aan de zuidelijke kant van de Traunsee, dat ook wel de Gmunder See genoemd wordt.

De ligging aan de Traunsee en het uitzicht op de omringende bergen zorgen ervoor dat Ebensee gezegend is met een prachtig panorama. In de wintermaanden is er een fraai contrast van het diepblauwe water van het meer en de besneeuwde bergtoppen. In de zomermaanden is het een kleurige bedoening met de gekleurde zeilen van bootjes op het meer. De Ebensee is met een diepte van 191 meter overigens het diepste meer van Oostenrijk. Wij hebben het meer nog niet in bevroren toestand gezien en vragen ons af of het in de winter ook echt bevriest. mocht dat zo zijn dan moet dit wel één van de mooiste plekken in Oostenrijk zijn om te schaatsen.

 

» meer over Ebensee

Eferding

Eferding is een klein stadje met 3400 inwoners in de deelstaat Opper-Oostenrijk. Eferding is gelegen aan het Donau fietspad en een populaire bestemming voor fietsers die dit fietspad affietsen.

Eferding is al een oude plaats. Het dorpje kreeg zelfs stadsrechten in 1222 en is daarmee een van de oudste steden in Oostenrijk. Omdat het dorpje gelegen is in het dal heeft het een heel aangenaam en zacht klimaat in vergelijking met de andere gebieden in Oostenrijk. Het stadje kent een mooi oud pleintje. Het centrale plein heeft aan zijn randen prachtige oude huizen staan met Barokke en renaissance gevels. Wie hier in de avonduren een wijntje drinkt op de terrassen ziet voor zich de eeuwen voorbij glijden. Het is aan de huizen goed te zien dat Eferding een belangrijke plaats was in de geschiedenis.

» meer over Eferding

Enns

Enns smokkelen we er hier toch even bij. Deze plaats in het district Linz-land is namelijk de oudste stad van Oostenrijk. De plaats is gelegen aan de rivier de Enns die weer een zijrivier is van de rivier de Donau.

Enns kreeg in 1212 stadsrechten. En is daarmee het oudste stadje in Oostenrijk. Voor die tijd bestond het stadje echter al lang. De Kelten en Romeinen huisden hier al aan de oevers van de rivier. Het kleine plaatsje heeft nog een prachtige oude stadstoren en een mooi oud centrum. Overal in het centrum zie je nog oude renaissance en barok gevels in mooie kleuren. In Enns is het net alsof de tijd er heeft stilgestaan. De oude stadsmuren staan er ook nog overeind. De stadstoren is de blikvanger in de stad. Het belfort werd in 1564 gebouwd.

» meer over Enns

Gmunden

De belangrijkste plaats aan de Traunsee in Opper-Oostenrijk is Gmunden. De ligging aan dit meer geeft Gmunden een sprookjesachtig uiterlijk als je vanaf het water kijkt.

Met een kleine veertienduizend inwoners wordt Gmunden door de meeste mensen als een stad aangeduid. Wij zijn het daar echter niet mee eens. We bezochten Gmunden op een maandag in februari, toen het carnaval ook in Oostenrijk gevierd werd. Of dit de reden was dat we in het centrum geen geopend restaurant konden vinden om te lunchen is bij ons niet bekend, maar dat het ons binnen een wandeling van twintig minuten door het hart van Gmunden niet gelukt is een plek te vinden waar ze meer serveren dan gebak of een simpel broodje zorgt ervoor dat ondanks enkele kenmerken van een kleine stad Gmunden een dorpse mentaliteit heeft. Daarom mag Gmunden wat ons betreft wel een plekje krijgen in een overzicht van de mooiste dorpjes in Oostenrijk.

» meer over Gmunden

Grein

Grein is een echte toeristenplaats ten oosten van Linz, in het district Perg in de deelstaat Opper-Oostenrijk. Grein is al lange tijd een toeristische plaats. Al in 1900 kwamen hier de eerste toeristen naar toe om de mooie natuur en het dorpje te bewonderen.

Grein is al eeuwen lang populair bij de toeristen. En dat is in Grein goed te merken. Er zijn vele hotels, campings en restaurants cafés. Het plaatsje is echt ingericht op vakantiegangers en er zijn veel voorzieningen. het is niet verwonderlijk dat Grein zo populair is. het plaatsje is prachtig gelegen aan de oevers van de Donau. De mooie oude huizen steken prachtig af tegen de toppen van de bergen in de omgeving. Een omgeving waar weilanden, oude boerderijen en bossen zich afwisselen. Grein is ook een vaste stopplaats voor veel rondvaartboten.

» meer over Grein

Hallstatt

Als een Oostenrijks dorp zo intrigerend is dat Chinezen het dorp tot in het kleinste detail nabouwen in China, dan moet het wel een heel bijzonder plaatsje zijn. Dat is Hallstat dan ook!

Het dorpje Hallstatt telt nog geen duizend inwoners en ligt in de Oostenrijkse deelstaat Opper-Oostenrijk. In de zomer, als het toerisme naar deze regio volop bezig is, lopen er op een gemiddelde dag meer Chinezen en mogelijk ook andere Aziaten (wij vragen de mensen immers niet naar hun paspoort) dan Europeanen rond in Hallstatt. Als wij een schatting mogen doen op basis van onze eigen ervaringen dan schatten we dat hartje zomer midden op de dag zo’n tweederde van de mensen op straat een Aziatisch uiterlijk heeft. Hoewel het door de vele toeristen soms lastig is om de ware schoonheid van Hallstatt nog te zien, begrijpen we de toestroom van mensen deels wel. Ja, Hallstatt behoort zeker tot de mooiere dorpen van de regio. Echter hadden wij het gevoel dat we in Volendam rondliepen. De authenticiteit is door het toerisme duidelijk verdreven.

» meer over Hallstatt

Mauthausen

Mauthausen is een kleine plaats in de regio Opper-Oostenrijk gelegen in het district Perg. Het plaatsje is vooral bekend door het grote concentratiekamp wat hier lag in de Tweede Wereldoorlog.

Mauthausen heeft een minder prettige bekendheid. Grootste bezienswaardigheid is natuurlijk het concentratiekamp Mauthausen wat net buiten het dorp ligt. Het kamp werd in 1938 na de Anschlöss van Oostenrijk opgericht als extra capaciteit voor gevangen. De nazi’s voorzagen een grote behoefte aan meer gevangenisplaatsen met de aankomende oorlog op de hand en zagen in Mauthausen met de nabijgelegen steengroeve een ideale locatie. Voor dit alles was Mauthausen natuurlijk al een plaatsje. Een met mooie oude huizen, een leuk oud kerkje uit de 15e eeuw en net buiten de stad een groot 16e-eeuws kasteel. Mauthausen was eeuwen lang een kruispunt voor verschillende handelsroutes.

» meer over Mauthausen

Mondsee

Van alle vakantielocaties waar we de afgelopen jaren verbleven hebben behoort het Oostenrijkse dorpje Mondsee absoluut tot de mooiere plekjes. Mondsee ligt aan de noordelijke kant van het gelijknamige meer.

Mondsee is een middelgroot dorp dat net wat meer dan drieduizend zielen telt. In de zomermaanden groeit het plaatsje wel wat door de aanwezige toeristen. Gemiddeld genomen verblijven er in het hoogseizoen enkele honderden toeristen in en rondom Mondsee. Daarnaast komen er ook altijd wel wat dagjesmensen naar Mondsee toe. Dat is niet alleen vanwege de schoonheid van het dorp en de ligging aan het meer. Nee, een redelijk deel van de dagtoeristen komt vooral naar Mondsee vanwege de Basilika Mondsee. Deze katholieke kerk is een gotisch bouwwerk dat stamt uit het einde van de vijftiende eeuw. Het werd gebouwd in 1470 en in 1487 gewijd. De architectuur is kenmerkend voor veel kerken in deze regio. Omdat er voor de kerk een groot plein aangelegd is kun je de voorkant mooi vastleggen op foto.

» meer over Mondsee

Sankt Wolfgang

Sankt Wolfgang im Salzkammergut is één van de meest romantische dorpen in de deelstaat Opper-Oostenrijk. Het dorpje ligt aan de noordkant van de Wolfgangsee.

De Wolfgangsee ligt grotendeels in de Oostenrijkse deelstaat Salzburg, op het noordoostelijke deel na. Hier ligt Sankt Wolfgang im Salzkammergut net binnen de deelstaat Opper-Oostenrijk. Het plaatsje wordt gezien als de meest romantische plek aan de Wolfgangsee en is een belangrijke toeristische bestemming binnen deze regio. Dat merk je niet alleen aan de drukte die vooral in de zomermaanden in de straten van Sankt Wolfgang, zoals het dorp meestal kortweg genoemd wordt. Je ziet het ook aan de winkeltjes die zich vooral lijken te richten op toeristen die hier voor één of meerdere dagen naartoe komen. Gelukkig is de kwaliteit van de geboden waren bovengemiddeld. Men wil de toerist vooral verleiden met fraaie streekproducten.

» meer over Sankt Wolfgang

Traunkirchen

Als je de B-145 in noordelijke richting neemt tussen Ebensee en Gmunden dan kan het niet anders zijn dat Traunkirchen je aandacht trekt. Dat komt door het kerkje dat boven op de rots staat.

Traunkirchen ligt aan de Traunsee. Met een diepte van 191 meter is dit het diepste meer van Oostenrijk. Dankzij de totale oppervlakte van 24,5 kilometer is het tevens het op één na grootste meer in oppervlakte binnen de Oostenrijkse landsgrenzen. Het meer met het diepblauwe heldere water is dan ook de grootste attractie van Traunkirchen. In de zomermaanden kun je vanuit Traunkirchen prachtige boottochten op het meer maken. Ook kun je zelf een bootje huren om ermee het meer op te gaan.

» meer over Traunkirchen