Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Radstadt

Het historische plaatsje Radstadt is één van de mooiste dorpen in de Pongau regio. De middeleeuwse kern is deels nog ommuurd door de oorspronkelijke stadsmuur.

Veel van de oorspronkelijke historische gebouwen zijn door verschillende branden (1365, 1417, 1616, 1781, 1855 en 1865) verloren gegaan.

Radstadt telt tegenwoordig zo’n kleine vijfduizend inwoners. De ligging langs de Tauern Pass zorgde ervoor dat hier in de vierde eeuw voor Christus al mensen gevestigd waren. Het waren toen Kelten die hier een nederzetting hadden. Een paar eeuwen later werd dit gebied ingenomen door de Romeinen. Dat was ongeveer 15 jaar voor het begin van onze jaartelling. Tijdens het Romeinse tijdperk werd er een weg aangelegd tussen Aquileia in Italië en Iuvavum, wat het tegenwoordige Salzburg is.

De huidige naam vind haar oorsprong zo halverwege de middeleeuwen. Men noemde deze plek toen Rastat, wat letterlijk ‘rustplaats’ betekent. De stad werd officieel gesticht in de dertiende eeuw. Om 1289 kreeg Radstadt stadsrechten. Dit feit wordt tegenwoordig nog op een gevel in het dorp aangegeven. Wie overigens denkt waarom een plaats die ruim 700 jaar geleden al stadsrechten kreeg nu op een site doet met mooiste dorpjes die moet zich realiseren dat veel plekken die in de middeleeuwen een stad waren naar de hedendaags begrippen niet meer zijn dan een dorp. Zo geldt dit ook voor Radstadt.

Tegenwoordig is Radstadt een populaire toeristenplaats. Toeristen komen hier het hele jaar door. Tijdens het wintersportseizoen is Radstadt een populaire skibestemming. Het ligt in de wintersportregio Ski Amadé.

Noemenswaardig om te bekijken zijn de uit 1417 stammende gotische kerk, het hoofdmarktplein waaraan het gemeentehuis staat en de ommuring met ronde vestingtorens op de hoeken. Wie goed oplet die zal op de trottoirs een ‘Walk of Fame’ ontdekken. Deze sterren zijn niet van filmsterren, maar van lokale alpineskiërs. De mooiste panden staan aan de Schernbergstrasse. Pasteltinten overheersen hier. Onze favoriet is Hotel Gasthof Stegerbräu. Het gele pand ziet er prachtig uit, mede dankzij de houten luiken bij de ramen.

Een uniek modern onderdeel van Radstadt is de Radstädter Radgarten. Dit parkje bestaat uit kunstzinnige fietsen die allemaal door de fietsontwerper Dieter ‘Didi’ Senft gemaakt zijn. De eerste creatie was de drie meter lange tandem ‘Tour de France renners’. Tegenwoordig zijn bijna alle fietsen verzameld in het parkje dat aan de noordkant van de vestingmuur ligt. Eén fiets staat op het marktplein.

Hier ligt Radstadt

Weersverwachting Radstadt

vandaag
0° / -5°
morgen
-1° / -2°
7 dec
-2° / -8°
8 dec
0° / -9°
9 dec
1° / -4°
Meer weer van Radstadt op klimaatinfo.nl

Meer informatie