Salzburg

Oostenrijk

De Oostenrijkse deelstaat Salzburg ligt centraal in het land. Het is zowel in de winter als in de zomer een populaire vakantiebestemming dankzij de indrukwekkende natuur en sfeervolle plaatsen. 

Het heuvelachtige landschap gaat ten zuiden van hoofdstad Salzburg al snel over in een ruwer berglandschap. Als je vanaf de uitzichtpunten in Salzburg rond je heen kijkt dan zie je de eerste bergtoppen al verschijnen. Hoe zuidelijker je gaat, des te hoger worden de bergen. Tussen deze pieken liggen prachtige dalen met vaak schilderachtige dorpjes. Ook zijn er meerdere meren ontstaan die in ze zomermaanden flinke hoeveelheden toeristen trekken. In de winter is de deelstaat Salzburg een prima plek om te wintersporten. In het Salzburger Land liggen meerdere dorpen die in de koelste maanden van het jaar vooral bezocht worden door mensen die komen om te skiën, langlaufen of snowboarden. Zodra de sneeuw verdwenen is maken deze toeristen plaats voor de mensen die vooral komen om te wandelen in de overweldigende natuur.

Altenmarkt im Pongau

Altenmarkt im Pongau is één van de topbestemmingen in skigebied Salzburger Sportwelt. Hoewel het dorp zelf op slechts 865 meter hoogte ligt, zijn er in de omgeving zeer veel skimogelijkheden.

Altenmarkt im Pongau wordt vaak als uitvalsbasis gebruikt door skiërs, snowboarders en langlaufers. Vaal wordt Altenmarkt in één adem genoemd met het dorp Zauchensee dat bijna vierhonderd meter hoger ligt. Waar Zauchensee vooral een verzameling van hotels en pensions is, daar heeft Altenmarkt im Pongau nog een echte historische kern. Wie niet van wintersport houdt die kan hier zowel in de winter als in alle andere jaargetijden ook prima wandelen. Rondom Altenmarkt im Pongau ligt zo’n 240 kilometer aan wandelroutes. Voldoende om zelfs de meest fervente wandelaar een aantal dagen wandelplezier te bieden.

» meer over Altenmarkt im Pongau

Kaprun

Kaprun is een klein dorpje en ligt in de regio Zell am See. Zowel in de zomer als in de winter is het een toeristische plaats die veel sportieve vakantiegangers trekt. Kaprun heeft een eigen gletsjer waar je tot laat in het seizoen op kan skiën.

Het dorpje Kaprun is een gezellig Oostenrijks dorp. In de zomermaanden zijn de huizen versierd met grote bloembakken vol geraniums. Het staat er vol met leuke sfeervolle appartementen en heeft een gezellige marktplaats. Daarnaast zijn er een paar mooie oude kerkjes en een oude burcht. Kaprun was waarschijnlijk al bewoond in de prehistorie maar groeide pas uit tot een plaats van betekenis in de middeleeuwen. Kaprun stond in de middeleeuwen bekend om zijn grondstof voor maliënkolders en harnassen. Deze grondstof kaptan werd hier gewonnen en in de buurt verwerkt tot kapton. In heel Europa waren deze pakken van deze grondstof voor ridders bekend en zeer gewild.

» meer over Kaprun

Radstadt

Het historische plaatsje Radstadt is één van de mooiste dorpen in de Pongau regio. De middeleeuwse kern is deels nog ommuurd door de oorspronkelijke stadsmuur.

Veel van de oorspronkelijke historische gebouwen zijn door verschillende branden (1365, 1417, 1616, 1781, 1855 en 1865) verloren gegaan.

Radstadt telt tegenwoordig zo’n kleine vijfduizend inwoners. De ligging langs de Tauern Pass zorgde ervoor dat hier in de vierde eeuw voor Christus al mensen gevestigd waren. Het waren toen Kelten die hier een nederzetting hadden. Een paar eeuwen later werd dit gebied ingenomen door de Romeinen. Dat was ongeveer 15 jaar voor het begin van onze jaartelling. Tijdens het Romeinse tijdperk werd er een weg aangelegd tussen Aquileia in Italië en Iuvavum, wat het tegenwoordige Salzburg is.

» meer over Radstadt