Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hall in Tirol

Het middeleeuwse plaatsje Hall in Tirol wordt vaak genoemd als het mooiste dorp van de prachtige Oostenrijkse regio Tirol. Hall is zeker te weten de moeite waard.

Een status als ‘mooiste dorpje’ brengt helaas ook al jarenlang toerisme met zich mee, waardoor Hall in Tirol wat ons betreft wel iets van de authenticiteit verloren is. Strengere regels voor ondernemers die door de gemeente opgelegd kunnen worden zijn wat mij betreft zeker gewenst. Nu wordt het op zich fraaie beeld van de middeleeuwse straatjes en pleinen te veel verpest door reclameborden, te opzichtige reclame aan de gevels en rekken met kleding of ansichtkaarten voor de winkels. Een strenger beleid zou het dorpsbeeld ten goede komen. Wij noemen Hall overigens een dorp, terwijl anderen het vooral over een stad hebben. De grootte van Hall en de beperkte regionale rol zorgt ervoor dat wij het eigenlijk een groot dorp vinden. Hall in Tirol heeft de veel grotere stad Innsbruck op nog geen acht kilometer afstand liggen. Dat is wel echt een stad met een duidelijke regionale functie.

Hall in Tirol bestaat uit een oude dorpskern die duidelijk uit de middeleeuwen stamt. De geschiedenis van Hall in Tirol start in de dertiende eeuw, dus duidelijk nog in de late middeleeuwen. Belangrijke bron van inkomsten was de zoutwinning. Later, in de vijftiende eeuw, werd Hall in Tirol ook bekend vanwege de hoge kwaliteit aan zilveren munten die hier geslagen werden. Door deze historie kun je nu het muntmuseum in Burg Hasegg bezoeken. Hier zie je voorbeelden van de vele munten die in Hall in Tirol geslagen werden, inclusief één van de eerste daalders. Volgens sommige historici is de daalder (Taler) die hier in 1486 geslagen werd zelfs de eerste.

Als je door de straten van historisch Hall wandelt dan zal het opvallen dat er opvallend veel torens te zien zijn. Aan de zuidkant ligt de Münzerturm die de meeste mensen al direct zien zodra ze Hall binnenrijden. Daarnaast kun je verschillende kerktorens zien van onder andere de Salvator Kirche, de Sankt Nikolauskirche en de Jezuïtenkerk.

Als je het middeleeuwse hart van Hall in Tirol in zijn puurste vorm zien, bezoek het dorp dan bij voorkeur vroeg in de ochtend als je hier in de zomer bent. Behalve dat de winkels nog dicht zijn en de toeristen zich nog maar amper laten zien kun je dan ook nog gratis parkeren. Overdag moet je eigenlijk overal in en rondom het centrum van Hall betalen om je auto te parkeren.

Hier ligt Hall in Tirol

Weersverwachting Hall in Tirol

vandaag
16° / 7°
morgen
16° / 10°
16 jun
18° / 9°
17 jun
22° / 11°
18 jun
24° / 13°
Meer weer van Hall in Tirol op klimaatinfo.nl

Meer informatie