Tirol

Oostenrijk

Tirol is midden in de Alpen gelegen en kent grote enkele van de hoogste pieken van Oostenrijk. De regio Tirol loopt eigenlijk over de landsgrenzen van Oostenrijk richting Italië, Duitsland en Zwitserland. Uiteraard spreken we in dit stuk alleen over het Oostenrijkse deel. Tirol was lange tijd een zelfstandig graafschap functionerend onder diverse heersers. Tirol is een erg populair vakantiegebied in Oostenrijk. Het is er dan ook prachtig, grote delen van het gebied bestaan uit natuur. Ongeveer een vierde van de hele regio Tirol is beschermd natuurgebied. Dit zorgt natuurlijk voor een prachtige omgeving. In de zomers is het in Tirol heerlijk wandelen en fietsen. In de wintermaanden nemen de wintersporters bezit van de regio. Je kunt daarom stellen dat Tirol een bestemming voor het hele jaar is. Kijkend naar het weer dan is de periode juni tot en met augustus de beste reistijd om de dorpjes in Tirol te bezoeken. 

Hall in Tirol

Het middeleeuwse plaatsje Hall in Tirol wordt vaak genoemd als het mooiste dorp van de prachtige Oostenrijkse regio Tirol. Hall is zeker te weten de moeite waard.

Een status als ‘mooiste dorpje’ brengt helaas ook al jarenlang toerisme met zich mee, waardoor Hall in Tirol wat ons betreft wel iets van de authenticiteit verloren is. Strengere regels voor ondernemers die door de gemeente opgelegd kunnen worden zijn wat mij betreft zeker gewenst. Nu wordt het op zich fraaie beeld van de middeleeuwse straatjes en pleinen te veel verpest door reclameborden, te opzichtige reclame aan de gevels en rekken met kleding of ansichtkaarten voor de winkels. Een strenger beleid zou het dorpsbeeld ten goede komen. Wij noemen Hall overigens een dorp, terwijl anderen het vooral over een stad hebben. De grootte van Hall en de beperkte regionale rol zorgt ervoor dat wij het eigenlijk een groot dorp vinden. Hall in Tirol heeft de veel grotere stad Innsbruck op nog geen acht kilometer afstand liggen. Dat is wel echt een stad met een duidelijke regionale functie.

» meer over Hall in Tirol

Pertisau

De idyllische ligging aan het Achenmeer maken van het kleine dorpje Pertisau een prachtige bestemming binnen het noorden van de betoverende Oostenrijkse regio Tirol.

Pertisau telt slechts een paar honderd inwoners. Toch is het er zowel in de zomer als in de winter vaak vrij druk. Dat komt omdat Pertisau van de paar dorpen aan het Achenmeer veruit de populairste bestemming is onder toeristen maar ook door dagjesmensen die uit de regio komen. Wie enigszins sportief bezig wil zijn die heeft in en rondom Pertisau volop mogelijkheden. Parasailing, wandelen, fietsen, zwemmen, kitesurfen en zeilen zijn activiteiten die vooral in de warmere maanden hier uitgevoerd worden. In de winterperiode is het vooral langlaufen dat hier de klok slaat. In totaal heb je enkele tientallen kilometers aan loipes ter beschikking in Pertisau. Ook skiërs kunnen terecht om hun favoriete wintersport in Pertisau te beoefenen. De Karwendelbahn en de Planberglift brengen je vanuit het dorp naar de hogergelegen skipistes.

» meer over Pertisau

Sankt Johann in Tirol

St Johann in Tirol is en van de mooie dorpjes in de prachtige regio Tirol. St Johann in Tirol ligt midden in het Leukental op 670m hoogte. Het is een echt buitensportdorp waar actieve vakantiegangers hun hart kunnen ophalen.

St Johann in Tirol is een prachtig bergplaatsje. Het dorpje is mooi gelegen op de vlakte van het dal en heeft zo binnen het dorp zelf weinig hoogte verschil. Bij het dorp ontspringt de Groβach. Het water van de Kitzbühkler Ache de Reither en Fieberbrunner Ache komt hierin samen om samen verder te stromen. De omgeving van St Johann in Tirol zijn voornamelijk groene weides en prachtige bergen.

» meer over Sankt Johann in Tirol