Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Oban

Oban is een redelijk grote plaats aan de westkust van Schotland in het raadsgebied Argyll and Bute. Het is een populaire toeristische bestemming. Tijdens het toeristenseizoen kan het inwoners aantal van het dorp makkelijk verdubbelen.

Oban is het Gaelic woord voor kleine baai. Tot de komst van de veerdiensten naar de Binnen en Buiten Hebriden van Schotland was Oban een kleine vissershaven. Tegenwoordig is het een populaire toeristische bestemming en dient het dorp als belangrijke uitvalsbasis naar veel Schotse eilanden. De baai van Oban heeft de vorm van een hoefijzer, de baai wordt beschermd door meerdere eilandjes. Mede door deze beschermde ligging werd tijdens de tweede wereldoorlog de haven van Oban gebruikt door de Marine van Groot-Brittannië. Ook tijdens de koude oorlog speelde het dorpje een kleine rol. Hier werd namelijk de eerste trans-Atlantische onderzeekabel aangelegd. Door deze kabel was telefoonverkeer tussen de presidenten van de USSR en de VS mogelijk.

 

Oban dankt zijn naamsbekendheid voornamelijk aan de whisky die in het dorp geproduceerd wordt. Oban is een Highland single malt whisky. Het is één van de kleinere whiskystokerijen van Schotland maar heeft dankzij zijn uitmuntende kwaliteit zijn plekje op de whiskymarkt verdient. De distilleerderij is tegenwoordig eigendom van Diageo die ondermeer ook eigenaar is van de Guinness, Smirnoff, Johnnie Walker en Bushmills. De veertien jaar oude single malt van Oban maakt onderdeel uit van de Classic Malts of Scotland.
Hoog boven het dorp Oban staat McCraigs Tower een negentiende eeuwse replica van het Colosseum. De toren staat bekend onder de naam McCaig’s Folly. Dit met name door het nutteloosheid van het bouwwerk. De totale omtrek van het gebouw bedraagt ongeveer 192 meter en op sommige plaatsen zijn de muren wel veertien meter hoog.

Hier ligt Oban

Weersverwachting Oban

vandaag
20° / 12°
morgen
17° / 11°
19 mei
17° / 10°
20 mei
18° / 12°
21 mei
15° / 11°
Meer weer van Oban op klimaatinfo.nl

Meer informatie

Schotse Hooglanden voor beginners
Schotland voor beginners

klimaatinformatie Oban
bijzondere plaatsen in Schotland
Oban toerisme
Oban informatie