Argyll and Bute

Schotland

Het raadsgebied Argyll and Bute is te vinden aan de westkust van Schotland tot het raadsgebied behoren meer dan dertig eilanden. Argyll and Bute is na Highland het grootste raadsgebied van Schotland. In het raadsgebied zijn zo goed als geen grote steden te vinden maar des te meer kleine dorpjes. Verdeeld over het raadsgebied en de vele eilanden zijn er ongeveer negentig kleine dorpjes te vinden. Veel van de dorpjes die op de eilanden van Argyll and Bute te vinden zijn hebben met name voor whisky liefhebbers bekend klinkende namen. Bekende whiskymerken zoals Oban, Jura, Bowmore en Islay komen uit dit raadsgebied. Enkele bezienswaardigheden in dit raadsgebied zijn Bonawe Iron Furnace, Duart Castle, Iona Abbey, Rothesay Castle en Skipness Castle. In Argyll and Bute zijn opvallend veel kasteel- en kerkruïnes te vinden. De kusten van Argyll and Bute staan bekend om hun ruige karakter. Vanuit verschillende plaatsen aan de kust vertrekken er veerdiensten naar de diverse eilanden.

Inveraray

Inveraray is een klein dorpje op de oever van Loch Fyne in het westelijke deel van Schotland in het raadsgebied Argyll and Bute. Het is een schitterend dorpje dat aan het einde van de achttiende eeuw in zijn geheel opnieuw is gebouwd.

In de achttiende eeuw liet de toenmalige Duke van Argyll het reeds bestaande kasteel afbreken om het te vervangen door Inveraray Castle. Een grootscheepse brand in 1975 verwoest een groot deel van het kasteel. De restauratie werken na de brand duurden enkele jaren. De huidige Duke en zijn familie hebben tijdens deze werken in de kelder van het kasteel gewoond. Volgens enkele legendes die de rondte doen over dit kasteel woont er in het kasteel de geest van een overleden harpspeler die hier in de zeventiende eeuw is opgehangen.

» meer over Inveraray

Oban

Oban is een redelijk grote plaats aan de westkust van Schotland in het raadsgebied Argyll and Bute. Het is een populaire toeristische bestemming. Tijdens het toeristenseizoen kan het inwoners aantal van het dorp makkelijk verdubbelen.

Oban is het Gaelic woord voor kleine baai. Tot de komst van de veerdiensten naar de Binnen en Buiten Hebriden van Schotland was Oban een kleine vissershaven. Tegenwoordig is het een populaire toeristische bestemming en dient het dorp als belangrijke uitvalsbasis naar veel Schotse eilanden. De baai van Oban heeft de vorm van een hoefijzer, de baai wordt beschermd door meerdere eilandjes. Mede door deze beschermde ligging werd tijdens de tweede wereldoorlog de haven van Oban gebruikt door de Marine van Groot-Brittannië. Ook tijdens de koude oorlog speelde het dorpje een kleine rol. Hier werd namelijk de eerste trans-Atlantische onderzeekabel aangelegd. Door deze kabel was telefoonverkeer tussen de presidenten van de USSR en de VS mogelijk.

» meer over Oban