Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Leteikio

Leteikio is een populaire badplaats in net noordelijke deel van Baskenland, aan de Golf van Biskaje. Bij het dorp zijn twee populaire zandstranden te vinden en voor de kust ligt het getijdeneiland San Nicolás.

Leteikio is veel minder bekend dan beroemde badplaatsen als San Sebastian of Getaria, maar dat maakt het dorp niet minder speciaal of geliefd. In de zomermaanden zijn de stranden van Leteikio gevuld met locals, het lijkt wel of alle Basken een plekje op een van de stranden van het dorp willen bemachtigen. Nu behoren de stranden van Leteiko ook wel tot de mooiste van de regio en zorgt het getijdeneiland San Nicolás voor wat extra schoonheid. Bij laag water kun je vanaf het strand vanaf het strand Isantzu, over een dam in het water naar het eiland wandelen. Zorg er wel voor dat je weer op tijd teruggaat, anders moet je zwemmen. Op het eiland kun je een kleine wandeling maken, vanaf het hoogste punt van het eiland heb je een prachtig uitzicht over Leteikio. Het andere strand van Leteikio is Karraspio, dit strand is net ietsjes groter en ligt aan de andere zijde van de rivier de Lea. Omdat de stranden in Leteikio zo populair zijn, heeft het dorp, in de zomerperiode, altijd grote parkeerproblemen. Wil je in de zomerperiode in de buurt van het strand parkeren, dan zal je heel vroeg naar het dorp moeten komen. Simpeler is het om gebruik te maken van de grote parkeerplaats aan de rand van het dorp. Vanaf deze parking kun je in ongeveer 10 minuten naar het strand lopen. Tijdens deze wandeling, kom je door het historische deel van het dorp.

Naast de stranden is de Santa María de la Asunción, de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp. Deze prachtige kerk, stamt uit de vijftiende eeuw en is gebouwd in de laatgotische stijl. Het wordt gezien als een van de best bewaarde en mooiste voorbeelden van de Baskische gotische architectuur. Om de kerk te kunnen bezoeken, moet je een kleine entree betalen. In de kerk staat een prachtig altaar in de Vlaams gotische stijl. Dit is het grootste altaar in deze stijl in heel Spanje.

De leukste plek om wat te eten in het dorp is aan de jachthaven. Vanaf de “boulevard” van Leteikio heb je een prachtig uitzicht op de Golf van Biskaje en kun je in de verte de stranden zien. In de verschillende eettentjes worden de lekkerste pinxos verkocht en natuurlijk de lekkerste wijnen en ciders uit de regio.

Wij bezochten Leteikio tijdens een rondreis door Baskenland. We verbleven enkele dagen op de Camping Endai, een leuke terrassencamping, met uitzicht op zee. Vanaf deze camping bezochten we de binnenlanden van Baskenland, Gingen we een dagje naar Bilbao en naar San Sebastian en maakten prachtige wandelingen in de omgeving van het dorp. De mooiste wandeling, de Otoio mendia startte op de parkeerplaats aan de achterkant van het dorp en nam ons mee naar het bosrijke en bergachtige gebied tussen het dorp en de Golf van Biskaje. Onderweg werden we meerdere malen getrakteerd op waanzinnige uitzichten.

Hier ligt Leteikio

Weersverwachting Leteikio

vandaag
22° / 12°
morgen
21° / 16°
15 jun
18° / 15°
16 jun
22° / 15°
17 jun
25° / 13°
Meer weer van Leteikio op klimaatinfo.nl

Meer informatie