Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Deià

Deià is een klein kustdorp in de heuvels van Serra de Tramuntana op het Spaanse eiland Mallorca. De hoger gelegen delen van het dorp kijken uit over de Middellandse Zee. Enkele bekende wereldsterren, zoals Mick Jagger, Mark Knopfler en Mike Oldfield hebben of hadden een tweede huis in het dorpje Deià.

Op de plaats waar nu het dorp Deià te vinden is, wordt al eeuwenlang bewoond. Waarschijnlijk al ver voor onze jaartelling. Het huidige dorp Deià is, in zijn huidige vorm, gesticht door de Moren ergens tussen de tiende en de dertiende eeuw. De naam Deià is een verbastering van het Moorse woord voor dorp. Nadat de Moren in de dertiende eeuw Mallorca en Deià verlieten, nadat ze door de christenen werden verslagen, kwam het dorp onder het bestuur van Valldemossa te staan. In de zestiende eeuw, werd Deià een zelfstandige gemeente.

Op het hoogste punt van het dorp, dat te bereiken via een steile kruisweg, staat de kerk van Deià, de Parròquia Sant Joan Baptista. De kruisweg bestaat uit een steile, langs enkele van de mooiste huizen van Deià. Onderweg wordt je meerdere malen getrakteerd op spectaculaire uitzichten op het dorp of op de Middellandse Zee. Hier kun je goed zien dat bijna alle huizen in het dorp dezelfde uitstraling hebben, dit voornamelijk door de groen geverfde shutters. Eenmaal boven het je vanaf het plateau voor de kerk het mooiste uitzicht, hier staan enkele historische kanonnen, die vroeger gebruikt werden voor de verdediging van Mallorca

overnachten in Deià

Deià, gelegen aan de westkust van Mallorca in het Tramuntana-gebergte, is een idyllisch dorp bekend om zijn kunstenaarssfeer en adembenemende landschappen. Voor een luxueus verblijf is Belmond La Residencia de topkeuze. Dit prestigieuze hotel, tussen olijf- en citrusboomgaarden, biedt een mix van comfort, kunst en natuur, met twee buitenzwembaden en een spa. Hotel Es Molí, aan de rand van het dorp, biedt een prachtig uitzicht over de zee en de bergen, met toegang tot een privéstrandje. Een andere uitstekende optie is Sa Pedrissa, een volwassenen-only hotel dat privacy en rust biedt in een gerenoveerde 17e-eeuwse boerderij. Elk van deze hotels in Deià combineert natuurlijke schoonheid met verfijnde gastvrijheid, wat zorgt voor een onvergetelijk verblijf.

Het dorp had al vroeg een aantrekkingskracht op artiesten. Het was de schrijver Robert Graves die hier in de jaren dertig van de vorige eeuw kwam wonen. De schrijver van boeken zoals Lawrence of Arabia en I Claudius heeft hier tot aan zijn dood in 1985 gewoond. De schrijver ligt begraven op de begraafplaats naast de kerk van het dorp. In het voormalige woonhuis van de schrijver is nu een museum gevestigd. In dit museum kom je alles te weten over de Britse schrijver Robert Graves, zijn wereldberoemde boeken en zijn leven in Deià.

Er loopt een doorgaande weg door het dorp. Dit is gelijkt de enige weg in Deià die een beetje te rijden is met de auto. Het wegenplan in het dorp bestaat uit een wirwar van kleine eenrichtingstraatjes waar je alleen maar kan hopen om geen ander verkeer tegen te komen. Dit is dan ook wel weer gelijk de charme van het dorp. Vanaf het dorp loopt er een klein weggetje naar het strand van Deià. Net als op veel plaatsen aan de westkust van Mallorca is er hier geen zandstrand, maar een kiezelstrand. Dat is minder fijn om op te liggen, maar zorgt er wel voor dat het water helderblauw is. Als de zon hier op de Middellandse Zee schijnt, lijken de kleuren nog feller te worden. 

Hier ligt Deià

Weersverwachting Deià

vandaag
22° / 17°
morgen
29° / 20°
15 jun
25° / 22°
16 jun
26° / 18°
17 jun
28° / 18°
Meer weer van Deià op klimaatinfo.nl

Meer informatie