Mallorca

Spanje

Mallorca of Mallorca is het grootste eiland behorend tot de Spaans eilandengroep de Balearen. Er wonen in totaal iets minder dan één miljoen mensen op het eiland waarvan verreweg de meeste in de hoofdstad Palma de Mallorca wonen. Naast deze prachtige stad zijn er zijn er op het eiland meerdere prachtige kleine pittoreske dorpjes te vinden. veel van deze dorpjes hebben ondanks het massatoerisme dat er op Mallorca te vinden is hun eigen identiteit weten te behouden. In de meeste van deze dorpjes zijn er gezellige pleintjes te vinden waar je heerlijk van de Spaanse zon kan genieten.

Alcúdia

Alcúdia is een plaats en een gemeente in het noordwestelijke deel van Mallorca. Alcúdia is het oudste stadje van Mallorca. Een deel van de oude stadsmuren zijn nog steeds in tact.

Alcúdia is gesticht ten tijde van de Arabische overheersing op het eiland Mallorca niet ver van de verwoeste stad Pollentia. Het oude binnenstad van Alcúdia is nog bijna compleet ommuurd, de parochiekerk San Jaime maakt deel uit van deze oude vesting. Het ommuurde deel van de stad verkeerd nog in een prachtige staat met gezellige straatjes met allerlei leuke winkeltjes en restaurantjes. Zo gauw je buiten het ommuurde deel van de stad komt dan bevind je je gelijk in een hele andere wereld. Het historische centrum van Alcúdia is autovrij.

» meer over Alcúdia

Artà

Artà is een kleine plaats in het noordoosten van Mallorca in de gelijknamige gemeente. Artà staat bekend om zijn twee prachtige kerken die via steile weggetjes en trappen te bereiken zijn.

Het plaatsje Artà is ontstaan on de dertiende eeuw ten tijde van de Moorse overheersing op Mallorca. De versterkte vesting van Artà is echter van voor deze periode. De regio rond Artà wordt al veel langer bewoond. Al van ver voor onze jaarteling zijn bewijzen van permanente bewoning gevonden op dit deel van Mallorca. Het was pas na de verovering van Mallorca dat Atrà qua inwoners behoorlijk begon te groeien. In de negentiende eeuw brak de pest uit in Artà. Hieraan overleed het merendeel van de bevolking van het stadje. Tegenwoordig is Artà een rustig stadje in het noordoostelijke deel van Mallorca dat minder gekend is door het massatoerisme.

» meer over Artà

Banyalbufar

Banyalbufar is een klein dorpje in de heuvels van het Spaanse eiland Mallorca. Je komt het dorpje tegen als je van Andratx naar Sóller rijdt. Zet je auto of fiets hier even aan de kant en geniet van het prachtige uitzicht wat Banyalbufar te bieden heeft.

Banyalbufar is een oud dorp dat al in de dertiende eeuw bewoond werd en er zijn zelfs tekenen gevonden dat de Moren hier al in de tiende eeuw na Christus een dorp hadden gebouwd. De naam van het dorp is hier dan ook van afgeleid en betekend zoveel als “plaats bij de zee”. Sinds de middeleeuwen staat het dorp al bekend om zijn heerlijke wijn.

» meer over Banyalbufar

Capdepera

Capdepera is een kleine gemeente en een dorp in het noordoostelijke deel van Mallorca. Het dorp staat voornamelijk bekend om de Burcht van Capdepera.

De Burcht van Capdepera is gebouwd in de veertiende eeuw om dit deel van het eiland te beschermen. Lang is het niet meer dan een versterkte vesting geweest. Aan het eind van de zestiende eeuw waren er ongeveer 125 huizen binnen de muren van het kasteel te vinden. Deze huizen werden beschermd door de versterkte muren van de Burcht van Capdepera. Toen deze verdedigingsmuren overbodig werden breidde het dorp zich steeds verder uit. Als je door het dorp loopt dan kun je goed aan de verschillende bouwstijlen zien hoe het dorpje door de eeuwen heen is gegroeid. Bijzonder is dat je vanaf het kasteel het nabij gelegen eiland Menorca kunt zien.

» meer over Capdepera

Deià

Deià is een klein kustdorp in de heuvels van Serra de Tramuntana op het Spaanse eiland Mallorca. De hoger gelegen delen van het dorp kijken uit over de Middellandse Zee. Enkele bekende wereldsterren hebben tweede huis in het dorpje Deià.

Het dorp Deià is gesticht door de Moren ergens tussen de tiende en de dertiende eeuw. De naam Deià is dan ook een verbastering van het Moorse woord voor dorp. Op het hoogste punt van het dorp vindt je de kerk die door een kruisweg te bereiken is. De Kruisweg bestaat uit een steile weg naar bovenlangs enkele van de mooiste huizen van Deià. Bijna alle huizen in het dorp hebben dezelfde uitstraling dit voornamelijk door de groen geverfde shutters.

» meer over Deià

Fornalutx

Fornalutx ligt in de heuvels boven de stad Söller op het Spaanse eiland Mallorca. Het noemt zichzelf het mooiste dorpje van Spanje. Er zijn waarschijnlijk mooiere te vinden in Spanje maar deze zullen op één hand te tellen zijn.

In Fornalutx heb je een prachtig uitzicht over de gebergtes die het dorpje omringen het Alfabia gebergte en de Cornadors bergen. Het dorp zelf heeft een homogene uitstraling. Zo goed als alle huizen in het dorp bestaan uit geeloranje stenen muren met hierop een rood dakpannen dak, de shutters zijn er allemaal donkergroen geverfd. In het dorp zijn meerdere citrus bomen te vinden.

» meer over Fornalutx

Port d’Andratx

Port d’Andratx is een kleine dorpje in de gemeente Andratx in het zuidwestelijke deel van Mallorca. Port d’Andratx staat bekend als één van de mondaine kustplaatsen op Mallorca.

Het gebied rondom Port d’Andratx wordt al erg lang bewoond al in de tiende eeuw voor Christus werd het gebied bewoond. Deze bewoners waren verantwoordelijk voor de bouw van verschillende Talaiot. Dit zijn grote bouwwerken die op verschillende plaatsen in Menorca en op Mallorca te vinden zijn. In de eerste eeuw voor Christus zijn het de Romeinen die zich hier vestigen. Later wordt het gebied nog bewoond door de Moren. De echte ontwikkeling van het dorp komt pas op gang in de jaren zestig van de vorige met de opkomst van het toerisme.

» meer over Port d’Andratx

Porto Cristo

Porto Cristo is een klein kustplaatsje in het oostelijke deel van Mallorca. Het plaatsje behoort tot de gemeente Manacor. Porto Cristo staat bekend om zijn grotten.

Porto Cristo is een oud dorpje dat gesticht in de dertiende eeuw na Christus. De naam Porto Cristo of de haven Christus dankt het stadje aan een aangespoelde vissersboot met aan boord een crucifix. Een andere legende verteld het verhaal van een os met daarop een heilige afbeelding die weigerde verder te lopen dan dit stadje. Hierop kon worden opgemaakt dat Christus in porto Cristo wilde blijven. Anders dan veel andere plaatsen op Mallorca is Port Cristo niet afhankelijk van het toerisme. Het dorp beschikt nog steeds over een aardige vissersvloot. Ook de Mallorcaanse parels worden voor een deel hier geproduceerd.

» meer over Porto Cristo

Sant Elm

Sant Elm is een klein toeristisch dorpje in het zuidwestelijke deel van Mallorca. Het dorp ligt in de gemeente Andratx aan de kust. Vanaf Sant Elm heb je een prachtig uitzicht op het eiland Dragonera.

Sant Elm is van oorsprong een idyllisch vissersdorp dat de laatste jaren uitgegroeid is tot een populairdere toeristische bestemming. De meeste toeristen komen naar Sant Elm toe omdat het hier een stuk rustiger is dan in veel van de badplaatsen aan de zuidkust van Mallorca. In tegenstelling tot andere badplaatsen in Mallorca heerst er in Sant Elm ook in de zomermaanden nog een heerlijke rust. Dit is ook niet zo gek aangezien het dorp slechts via een smal bergweggetje bereikbaar is.

» meer over Sant Elm

Sineu

Sineu is een dorp en een gemeente in het centrale deel van Mallorca. Het dorpje staat bekend om zijn historische binnenstad en om de markt die er iedere woensdag gehouden wordt.

Omdat Sineu centraal op het eiland Mallorca ligt is het een stuk minder toeristisch dan veel van de andere dorpen op het eiland. Sineu heeft die lieflijke sfeer van het Mallorca van weleer goed weten te behouden. Lopend door de zeer smalle straatjes waan je jezelf terug in de tijd. Vroeger lag het dorpje aan een spoorlijn, maar sinds de teloorgang van die lijn is het bewonersaantal flink gedaald. Er is een behoorlijke vergrijzing gaande in het kleine dorp. Sineu is al sinds de prehistorie bewoond. In de middeleeuwen groeide het uit tot een belangrijke stad waar zelfs een koninklijke residentie te vinden was.

» meer over Sineu

Valldemossa

Valldemossa is een schitterend klein dorp op het Spaanse eiland Mallorca. Het dorp is de laatste jaren uitgeroeid tot één van de mooiste bezienswaardigheden van Mallorca. Het dorp dankt zijn bekendheid aan de componist Chopin.

Valldemossa dankt zijn bestaan recht voornamelijk aan het Kartuizerklooster dat in het centrale deel van het dorp ligt. Dit klooster was oorspronkelijk het paleis van de Koning Sancho maar werd in de veertiende eeuw omgebouwd tot klooster. Het oude klooster kan men tegenwoordig tegen betaling bezoeken. De prachtig aangelegde tuin van het klooster kun je echter wel gratis bezoeken.

» meer over Valldemossa