Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Franschhoek

In het zuiden van Zuid-Afrika, in de prachtige provincie Westkaap, ligt het dorp Franschhoek. Als je een typisch Zuid-Afrikaans dorp wilt bezoeken vlakbij de kaap, is Franschhoek een uitstekende keuze om kennis te maken met gevarieerde Zuid-Afrikaanse cultuur.

De oorspronkelijke naam van dit dorp van Olifantshoek. Dit had te maken met de vele olifanten die hier in de nabijgelegen vallei te vinden waren. De eerste nederzettingen werden gesticht door de Franse Hugenoten in 1688. Zij waren via Nederland op de vlucht geslagen na de herroeping van het Edict van Nantes. Uiteindelijk kwamen zij hier terecht nadat zij in Nederland in dienst traden bij de VOC en zich deels concentreerden bij Olifantshoek. De kolonisten van de kaap noemden deze plek dan ook al snel het Fransche Kwartier’ of ‘Fransche Hoek’. Deze laatste naam werd in de achttiende eeuw ook de officiële naam van het toen nog dorpje. Deze geschiedenis heeft zeer specifieke sporen nagelaten in deze streek en maken van Franschhoek een uniek dorp.

De Franschhoek Wijntram

De eenvoudigste manier om een uitgebreid overzicht te krijgen van het beste dat de vallei rondom Franschhoek te bieden heeft, is door een dagje met de Franschhoek Wijntram te gaan. De Wijntram biedt keuze uit acht hop-on, hop-off routes. Elke route begint in Franschhoek Village, waar je aan boord gaat van een treintram in vintage-stijl of een trambus in de open lucht. Je krijgt een dienstregeling met de namen van de wijnmakerijen op de door jou gekozen route en de beschikbare vertrek- en aankomsttijden voor elke wijnmakerij.

Je kunt zelf bepalen bij welke halte je wilt uitstappen en hoe lang je bij elke halte wilt blijven. Alle wijndomeinen bieden verschillende activiteiten aan, zoals kelderrondleidingen en gastronomische wijn-kaas combinaties. De meeste hebben restaurants waar je kunt genieten van een heerlijke lunch. De tram of trambus komt op gezette tijden terug om je op te halen en naar je volgende halte te brengen.

bekijk alle info en prijzen van de Franschhoek Wijntram

Een van de grootse trekpleisters van het dorp zijn de sporen van de hugenoten. Dit zie je terug in de typische familienamen, maar ook vele wijnen die hier worden gemaakt dragen een Franse naam. Naast de vele sporen van de Hugenoten in de namen van vele families en wijnhuizen, zijn er ook een aantal tastbare sporen, zoals het hugenotenmonument die er kwam ter herinnering aan de culture bijdrage van de Franse Hugenoten-gemeenschap. De hervormde kerk is ook een spoor van de invloed van de Franse hugenoten.

Naast deze typische culturele invloed zijn ook de wijnhuizen van deze regio zeer hoog aangeschreven. De wijnen die worden geproduceerd behoren tot de beste van Zuid-Afrika. Het is dan ook aan te raden om een wijnhuis hier in de buurt te bezoeken en zo meer te weten te komen over het productieproces en natuurlijk ook de smaak van de wijnen. Dit kan je doen op een proeverij die vaak plaatsvindt na een rondleiding. De bloemrijke omgeving en enkele van de beste restaurants van Zuid-Afrika zijn ook absolute trekpleisters van Franschhoek en de regio.

Hier ligt Franschhoek

Weersverwachting Franschhoek

vandaag
12° / 4°
morgen
16° / 3°
23 jul
14° / 6°
24 jul
14° / 10°
25 jul
14° / 9°
Meer weer van Franschhoek op klimaatinfo.nl

Meer informatie