West-Kaap

Zuid-Afrika

In het zuidwesten van Afrika ligt de provincie West-Kaap. Hier kun je een bonte mix van allerlei leuke dorpjes ontdekken zoals echte wijndorpen, schattige vissersdorpjes en rustige dorpen die fraai gelegen zijn in de bergachtige gebieden.

West-Kaap is zowel qua inwoners als wat betreft het aantal vierkante kilometers de vierde provincie van Zuid-Afrika. Toeristisch gezien is het echter één van de belangrijkste regio’s. Hier vind je echte toeristentrekkers zoals Kaapstad, het Kaaps schiereiland, en de succesvolle wijnregio’s. De wijnen die hier vandaan komen hebben de afgelopen decennia de harten veroverd van menig wijnliefhebber.

Wist je dat de provincie West-Kaap de enige provincie is die zowel aan de Atlantische als de Indische Oceaan ligt? Dit is de plek waar de VOC-schepen eeuwen geleden omheen voeren om de koloniën in Azië te bereiken. De Kaap zelf werd een belangrijk verversingsstation. Dat is de reden dat de blanke Europeanen zich oorspronkelijk hier vestigden. Zij hebben de basis gelegd voor verschillende nog bestaande dorpen in de West-Kaap.

Simonstad

Met een naam als Simonstad (of in het Engels: Simon’s Town) zou je bijna denken dat je niet te maken hebt met een dorp, maar met een stad. Dat is echter niet zo.

Naar hedendaagse maatstaven, voor zover dat die er zijn, is Simonstad eerder een dorp dan een stad. Het plaatsje telt ongeveer 6500 inwoners en heeft regionaal een weinig significante rol. Die rol heeft de nabijgelegen metropool Kaapstad al lang geleden op zich genomen. Simonstad wordt tegenwoordig zelfs als een voorstad van Kaapstad gezien. Op het moment dat Simonstad gesticht werd (rond het jaar 1680), was dat wel anders. Simonstad is ontstaan als schuilplaats voor de VOC-schepen. De Hollanders konden op deze manier schade aan de schepen voorkomen tijdens de winterstormen, die venijnig uit de noordwestelijke hoek kunnen waaien. 

» meer over Simonstad