West-Kaap

Zuid-Afrika

In het zuidwesten van Afrika ligt de provincie West-Kaap. Hier kun je een bonte mix van allerlei leuke dorpjes ontdekken zoals echte wijndorpen, schattige vissersdorpjes en rustige dorpen die fraai gelegen zijn in de bergachtige gebieden.

West-Kaap is zowel qua inwoners als wat betreft het aantal vierkante kilometers de vierde provincie van Zuid-Afrika. Toeristisch gezien is het echter één van de belangrijkste regio’s. Hier vind je echte toeristentrekkers zoals Kaapstad, het Kaaps schiereiland, en de succesvolle wijnregio’s. De wijnen die hier vandaan komen hebben de afgelopen decennia de harten veroverd van menig wijnliefhebber.

Wist je dat de provincie West-Kaap de enige provincie is die zowel aan de Atlantische als de Indische Oceaan ligt? Dit is de plek waar de VOC-schepen eeuwen geleden omheen voeren om de koloniën in Azië te bereiken. De Kaap zelf werd een belangrijk verversingsstation. Dat is de reden dat de blanke Europeanen zich oorspronkelijk hier vestigden. Zij hebben de basis gelegd voor verschillende nog bestaande dorpen in de West-Kaap.

Franschhoek

In het zuiden van Zuid-Afrika, in de prachtige provincie Westkaap, ligt het dorp Franschhoek. Als je een typisch Zuid-Afrikaans dorp wilt bezoeken vlakbij de kaap, is Franschhoek een uitstekende keuze om kennis te maken met gevarieerde Zuid-Afrikaanse cultuur.

De oorspronkelijke naam van dit dorp van Olifantshoek. Dit had te maken met de vele olifanten die hier in de nabijgelegen vallei te vinden waren. De eerste nederzettingen werden gesticht door de Franse Hugenoten in 1688. Zij waren via Nederland op de vlucht geslagen na de herroeping van het Edict van Nantes. Uiteindelijk kwamen zij hier terecht nadat zij in Nederland in dienst traden bij de VOC en zich deels concentreerden bij Olifantshoek. De kolonisten van de kaap noemden deze plek dan ook al snel het Fransche Kwartier’ of ‘Fransche Hoek’. Deze laatste naam werd in de achttiende eeuw ook de officiële naam van het toen nog dorpje. Deze geschiedenis heeft zeer specifieke sporen nagelaten in deze streek en maken van Franschhoek een uniek dorp.

» meer over Franschhoek

Paternoster

Een typisch vissersdorp dat je kunt vinden in net westen van Zuid-Afrika is Paternoster. Het drop is gelegen in de gemeente Saldanha Bay. Het dorp is een mooie locatie om kennis te maken met de Zuid-Afrikaanse westkust en haar bewoners.

De naam van het dorp komt velen wel bekend voor. Een paternoster is een katholieke gebedsketting en er wordt dan ook vermoed dat de naam van het dorp hiervan afgeleid is. Letterlijk vertaald betekent paternoster ‘Onze vader’. Er zijn versies waarbij het uitspreken van dit gebed door een dankbare Portugese zeevaarder die het zinken van zijn schip heeft overleefd, een versie van een bepaalde manier hoe Nederlandse vishaken zijn samengesteld voor grote scholen vis en het zou de naam van een Nederlands schip geweest zijn. Naar verluid zijn er zelfs meer verhalen. Het vissersdorp heeft een aantal troeven waardoor het een populaire bestemming is bij vele toeristen. Natuurlijk het dorp zelf en de visserij, maar ook de omgeving en culinaire traditie maken van Paternoster een populaire bestemming.

» meer over Paternoster

Riebeek-Kasteel

Eén van de oudste plaatsen van Zuid-Afrika is Riebeek-Kasteel. Het schilderachtige dorp ligt in het district Swartland en de provincie Westkaap. De regio van Riebeek-Kasteel is een geliefde locatie bij zowel lokale bevolking als toeristen.

De naam Riebeek-Kasteel komt de in Culemborg geboren Jan van Riebeek die als één van de eerste Europeanen deze regio aandeed. Hij was daarmee de eerste Nederlandse stichter van een kolonie in Zuid-Afrika. Hij deed dit in opdracht van de VOC en uiteindelijk groeide deze kolonie uit tot het huidige Zuid-Afrika. Het relatief oude dorp heeft door de eeuwen heen een aantal interessante bezienswaardigheden gekregen waardoor het een populaire bestemming is geworden voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Niet alleen het dorp, maar ook de directe omgeving hebben een grote aantrekkingskracht op de vele bezoekers.

» meer over Riebeek-Kasteel

Simonstad

Met een naam als Simonstad (of in het Engels: Simon’s Town) zou je bijna denken dat je niet te maken hebt met een dorp, maar met een stad. Dat is echter niet zo.

Naar hedendaagse maatstaven, voor zover dat die er zijn, is Simonstad eerder een dorp dan een stad. Het plaatsje telt ongeveer 6500 inwoners en heeft regionaal een weinig significante rol. Die rol heeft de nabijgelegen metropool Kaapstad al lang geleden op zich genomen. Simonstad wordt tegenwoordig zelfs als een voorstad van Kaapstad gezien. Op het moment dat Simonstad gesticht werd (rond het jaar 1680), was dat wel anders. Simonstad is ontstaan als schuilplaats voor de VOC-schepen. De Hollanders konden op deze manier schade aan de schepen voorkomen tijdens de winterstormen, die venijnig uit de noordwestelijke hoek kunnen waaien. 

» meer over Simonstad