Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Simonstad

Met een naam als Simonstad (of in het Engels: Simon’s Town) zou je bijna denken dat je niet te maken hebt met een dorp, maar met een stad. Dat is echter niet zo.

Naar hedendaagse maatstaven, voor zover dat die er zijn, is Simonstad eerder een dorp dan een stad. Het plaatsje telt ongeveer 6500 inwoners en heeft regionaal een weinig significante rol. Die rol heeft de nabijgelegen metropool Kaapstad al lang geleden op zich genomen. Simonstad wordt tegenwoordig zelfs als een voorstad van Kaapstad gezien. Op het moment dat Simonstad gesticht werd (rond het jaar 1680), was dat wel anders. Simonstad is ontstaan als schuilplaats voor de VOC-schepen. De Hollanders konden op deze manier schade aan de schepen voorkomen tijdens de winterstormen, die venijnig uit de noordwestelijke hoek kunnen waaien. 

De naam Simonstad komt af van Simon van der Stel, de eerste gouverneur van Kaap de Goede Hoop. Toen ruim tweehonderd jaar geleden de Britten hier aan de macht kwamen, werd de naam Simon’s Town ingevoerd. De Britten openden een belangrijke marinebasis in de plaats. Tegenwoordig is het de Zuid-Afrikaanse marine die hier gevestigd is. De historie van de marine is terug te vinden in het het South Africa Naval Museum, dat praktisch in het centrum ligt. Wat Simonstad zo mooi maakt zijn de Victoriaanse panden die hier aan hoofdweg St. George’s Street te vinden zijn. Dit deel van het dorp wordt ook wel Historical Mile genoemd. Vrijwel alle panden die hier staan zijn tenminste honderd jaar oud en ademen nog de sfeer van vroeger uit. Het is jammer dat er vrijwel altijd auto’s voor geparkeerd staan die hinderlijk in de pad staan om goede foto’s te maken.

De belangrijkste reden voor toeristen om Simonstad te bezoeken zijn niet de historische panden, de marine of de zeehaven. nee, dat zijn de pinguïns. Sinds de zwartvoetpinguïns hier in 1985 neergestreken zijn is ene bezoek aan Simonstad erg in trek. De pinguïnkolonie op het fraaie Boulders Beach trekt vooral in de weekeindes veel bekijks. Om de grootste aantallen pinguïns te zien moet je entreegeld betalen. Je komt dan uit bij een tweetal uitzichtplatformen die een goed zicht bieden op honderden pinguïns.

Hier ligt Simonstad

Weersverwachting Simonstad

vandaag
18° / 17°
morgen
17° / 15°
29 mrt
15° / 14°
30 mrt
15° / 14°
31 mrt
16° / 15°
Meer weer van Simonstad op klimaatinfo.nl

Meer informatie