Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Oud-Rekem

Oud-Rekem is door Toerisme Vlaanderen tot het mooiste dorp van heel Vlaanderen uitgeroepen. Dan is er geen twijfel over mogelijk dat Oud-Rekem ook tot de mooiste dorpjes van de provincie Limburg behoort.

In de strijd om de titel “mooiste dorp van Vlaanderen” heeft Oud-Rekem het op moeten nemen tegen 49 andere genomineerde plaatsen: tien uit elke Vlaamse provincie. Er werd vooral gekeken naar het pittoreske karakter, de landelijke ligging, het historisch aspect, het Vlaams Bourgondische karakter en de toeristische mogelijkheden. Allemaal punten waarop Oud-Rekem hoge ogen scoorde. Het leverde Oud-Rekem de welverdiende titel op.

Wij hebben Oud-Rekem bezocht op een aangename lente-avond. Dat is het moment dat de dagjesmensen alweer vertrokken zijn en het dorp zijn ware gezicht laat zien. Fototechnisch wat lastiger, vanwege de contrasten tussen de harde schaduwen en het goudgele zachte avondlicht. Het was rustig in Oud-Rekem, mede doordat de horeca gesloten was (het was maandagavond). Voor ons als redactieleden misschien wel het uitgelezen moment om een wandeling door een schilderachtig dorp te maken en de plaats op foto vast te leggen. Twee nadelen waar we tegenaan liepen: het kasteel was al gesloten en veel bewoners waren thuis, wat voor de nodige hoeveelheid auto’s in de straten zorgde. Daar heb je overdag minder last van in Oud-Rekem, omdat parkeren in het historisch centrum alleen toegestaan is voor bewoners.

Het Kasteel d’Aspremont-Lynden is de belangrijkste bezienswaardigheid van Oud-Rekem. Het is gebouwd in 1350 en vervolgens in verval geraakt. In opdracht van graaf Herman d’Aspremont-Lynden werd er in 1597 een waterkasteel gebouwd. Het huidige kasteel is daar slechts een deel van. Momenteel woont er niemand meer in het kasteel.

Verder is het historische centrum op zich een plaatje om te zien. Het is een van de best bewaard gebleven dorpskernen van het land. Maak hier een wandeling en kijk rustig om je heen. Geniet van de authentieke elementen die je her en der op de gebouwen aantreft. Onderweg zul je een aantal bezienswaardigheden tegenkomen zoals de Paterskerk, de schandpaal op de Groenplaats en de Ucoverpoort. Dit is de enige overgebleven stadspoort van de vijf poorten die Oud-Rekem ooit beschermden. De oorspronkelijke stadsmuren zijn verdwenen. Wel kun je de Patersmuur tegenkomen. Deze muur is in 1891 gebouwd naast de funderingen van de zeventiende-eeuwse stadsmuur die de voorstad omringde.

Hier ligt Oud-Rekem

Weersverwachting Oud-Rekem

vandaag
18° / 11°
morgen
21° / 12°
15 jul
25° / 14°
16 jul
21° / 16°
17 jul
24° / 15°
Meer weer van Oud-Rekem op klimaatinfo.nl

Meer informatie