Cuba

Cuba

Het eigenzinnige Cuba ligt in het Caribisch gebied. Het is het grootste eiland van deze regio en staat vooral bekend vanwege het feit dat de tijd hier op sommige vlakken stil heeft gestaan. Dat komt vanwege het handelsembargo dat de Verenigde Staten in de jaren zestig van de vorige eeuw ingesteld heeft. Deze situatie heeft een flinke impact gehad op de wijze waarop het land zich vervolgens verder ontwikkelde. Het hedendaagse uiterlijk van de verschillende dorpen en steden in Cuba is dan ook deels beïnvloed door de politieke en economische situatie waar Cuba in terechtgekomen is. Verstedelijking was daarom soms noodzakelijk en bij de vele dorpen die het land rijk is werd overleven ineens belangrijker dan de schoonheid van het plaatsje. Dat is trouwens sowieso wel kenmerkend voor Latijns-Amerika. De schoonheid van de dorpen wordt er vooral bepaald door de ligging en door overgebleven koloniale gebouwen en woningen.

De mooiste manier om Cuba te ontdekken is door middel van een rondreis. Dat kun je georganiseerd doen via een reisorganisatie, maar Cuba leent zich ook prima om zelfstandig te verkennen. Zorg wel dat je voor je vertrek naar Cuba je Cuba visum geregeld hebt. Zonder deze verplichte toeristenkaart kom je het land niet binnen.

Las Terrazas

In de groene heuvels van Sierra de Rosario ligt het bescheiden dorpje Las Terrazas. De naam dankt het dorp aan de ligging op aangelegde terrassen. Las Terrazas is een zelfvoorzienende leefgemeenschap.

Deze terrassen zijn oorspronkelijk aangelegd om koffieplantages op aan te leggen. In de loop der jaren zijn de koffieplantages deels verdwenen. Op de plek waar nu Las Terrazas te vinden is zijn de terrassen vooral voorzien van pijnbomen en palmen. Daartussen staan witte huizen met rode daken. Veel van deze huizen hebben een balkom of veranda en zijn van hout gemaakt. De woningen vormen een mooi contrast met de groene omgeving en de vooral in het begin van het kalenderjaar vaak blauwe luchten waar soms een vriendelijk contrasterend wolkje aan te vinden is. Las Terrazas ligt in een prachtig natuurgebied waarin de plaats eigenlijk als een soort oase dient. Het is echter geen drukke of levendige plaats, Het geluid van vogels, ruisende bomen en af en toe een hond wordt vrijwel alleen maar verstoord op het moment dat er een buslading met toeristen arriveert.

» meer over Las Terrazas