Curaçao

Curaçao

Curaçao is sinds 10-10-2010 een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het grootste deel van de bevolking woont in of rondom hoofdstad Willemstad, dat zowel economisch, cultureel als politiek het centrum van het eiland vormt. Buiten Willemstad kent  Curaçao eigenlijk vooral gebieden waar kleinere concentraties van woningen en/of bedrijven te vinden zijn. Echte dorpen met een dorpskern zoals we die in Europa veel zien komen op Curaçao eigenlijk bijna niet voor.

Curaçao is vooral een bestemming waar mensen naartoe gaan om een zonvakantie te vieren. De stranden vormen de grote attracties op dit zonovergoten eiland. Voor wie toch iets van een dorp wil bezoeken, is daar alleen het dorp St. Willibrordus. Dit plaatsje is in geen enkel opzicht te vergelijken met het bijna gelijknamige dorp in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het klimaat van Curaçao draagt sowieso al bij aan een totaal andere beleving. Er is wel een overeenkomst en dat is dat beide dorpen een katholieke kerk hebben staan.

St. Willibrordus

Het dorp St. Willibrordus ligt ongeveer halverwege het zuidelijk deel van Curaçao, op ruim tien kilometer van hoofdstad Willemstad. Het dorp St. Willibrordus telt weinig huizen, maar is vooral bekend vanwege Landhuis Jan Kok, de zoutpannen en de nabijgelegen stranden.

Opvallend bouwwerk is de Kerk van St. Willibrordus, die je op enkele kilometers afstand al ziet staan als je de aanrijroute vanuit Willemstad neemt. De kerk is ingewijd in het jaar 1888, waarna het dorp dat vroeger Buitenbosch heette vernoemd werd naar de in neogotische stijl gebouwde kerk. Dankzij de inspanningen van de stichting Vrienden van Willibrordus is de kerk, die flink in verval was geraakt, helemaal opgeknapt. Het opvallende bouwwerk staat na de ruim zevenhonderdduizend gulden kostende opknapbeurt weer prachtig in de verf.

» meer over St. Willibrordus