Ierland

Ierland

Het land Ierland is te vinden op het gelijknamige eiland waarop ook het Noord-Ierland op ligt. Noord-Ierland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Ierland grenst in het noorden aan Noord-Ierland, in het zuiden en zuidoosten aan de Keltische zee, in het oosten aan de Ierse Zee en in het westen aan de Atlantische Oceaan. In Ierland is eigenlijk, maar één grote stad te vinden en dat is de hoofdstad Dublin. Andere grotere plaatsen in het land zijn Cork, Galway, Limerick en Waterford. Voorde rest zijn er eigenlijk bijna alleen maar pittoreske dorpjes in het land te vinden. Soms bestaan ze uit niet meer dan enkele boerderijen, in andere gevallen zijn ze uitgegroeid tot volwaardige dorpen met allerlei voorzieningen. In tegenstelling tot veel andere landen zijn de populairste dorpen niet alleen langs de kustlijn te vinden, maar ook in de binnenlanden kun je prachtige dorpen tegenkomen. Het merendeel van de dorpen in Ierland staan bekend om hun muziek. Je kunt er geen pub binnenlopen of er wordt wel livemuziek gespeeld. Meng je onder de locals en geniet onder genot van een glaasje whiskey of een pint Guiness van het beste wat het land te bieden heeft.

Dingle

Dingle is een bijzonder dorpje in Ierland, vooral omdat de bekendste inwoner van Dingle een dolfijn is. Dingle is gelegen op het Dingle schiereiland aan de wilde kustroute die helemaal de westkust van Ierland volgt.  Dingle ligt in het graafschap Kerry, zo’n 70 kilometer vanaf de dichtstbijzijnde grotere stad Killarney.

Dingle was tot 50 jaar geleden niet anders dan veel andere Ierse dorpjes waar de bewoners zich voornamelijk bezighielden met vissen, landbouw en het drinken van een pint Guiness. Totdat Fungie de dolfijn opdook in de baai van Dingle en nooit meer weg ging. Deze speelse dolfijn zoekt graag boten op om in de boeggolven te spelen. Inmiddels gaan er dan ook meerdere keren per dag boten met toeristen op zoek naar Fungie. Zie je hem niet, dan krijg je je geld terug.

» meer over Dingle