Bonaire

Nederland

Bonaire is een bijzondere eend in de bijt. Officieel is dit Caribische eiland een bijzondere gemeente van Nederland. Dat betekent dat het een vergelijkbare status heeft als een Nederlandse provincie, maar niet als een Nederlandse provincie gezien mag worden. Staatskundig behoort Bonaire echter wel tot het land Nederland (het is immers geen zelfstandig land) dus daarom dat Bonaire op onze site ingedeeld staat onder Nederland. Het eiland kent eigenlijk nog maar drie plaatsen: Kralendijk, Rincon en Belnem. Of je de woonwijk Belnem als een aparte plaats mag zien of dat je het mag toewijzen als een wijk van Kralendijk is niet duidelijk. Voor een overzicht van de mooiste dorpen op Bonaire heeft dit geen invloed, want er is maar één plaats die hier thuishoort en dat is Rincon.

Voormalige dorpen en woonwijken zoals Noord Salina, Antroil, Sabana, Tera Kora en Santa Barbara zijn inmiddels vergroeid met de stad Kralendijk. Ze worden tegenwoordig als wijken van Kralendijk beschouwd.

Rincon

Op dit moment is Rincon het enige dorp van het Caribische eiland Bonaire en daarmee ook automatisch het mooiste dorp van het eiland. En eerlijk is eerlijk, Rincon is sowieso een fraai Caribisch dorp.

Rincon is het oudste dorp van Bonaire. Het is in 1527 gesticht door de toenmalige Spaanse kolonisten. Dat is 28 jaar nadat de Spanjaarden Bonaire ontdekt hadden. Het duurde even totdat er daadwerkelijk een nederzetting gebouwd werd op het eiland. Dat komt vooral omdat de Spanjaarden Bonaire in eerste instantie nutteloos vonden. In tegenstelling tot andere eilanden die ze ontdekten in die periode waren de mogelijkheden om Bonaire commercieel te benutten beperkt. Rincon is centraal op het eiland gelegen. Opvallend dat er gekozen is voor een plek in het binnenland. De Spanjaarden gebruikten op andere plekken vooral locaties aan de kust en bouwden daar forten ter verdediging. Voor Rincon was het juist de bedoeling om uit het zicht van piraten en ander gespuis te blijven.

» meer over Rincon