Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Melk

Melk is een klein stadje in het centraal westelijke deel van de regio Neder-Oostenrijk. Het stadje ligt aan de Donau en staat bekend om de Benedictijnse abdij van Melk. De prachtige abdij is al van verre te zien als je op de Donau richting Melk vaart.

Het dorpje Melk is een oud dorpje dat al ten tijden van de Romeinen bestond. Indertijd stond het dorp bekend onder de naam Namare. In de middeleeuwen werd dit veranderd in Medelike wat uiteindelijk Melk werd. Het dorpje werd pas serieus op de kaart gezet de bouw van de abdij. In de elfde eeuw was Melk het machtscentrum van één van de graafschappen van Oostenrijk maar de abdij is altijd zelfstandig geweest. In de loop der eeuwen is Melk meerdere malen overstroomd door de Donau. Dit gebeurde voor het laatst in 2013, grote delen van het dorp liepen toen onder water.

De bouw van de huidige Abdij van Melk startte in 1702. Deze abdij moest de oudere abdij vervangen die in de zestiende eeuw door de Turken tijdens de Ottomaanse oorlog was verwoest. Deze was wel herbouwd maar had niet meer de oude glorie van de originele abdij. De achttiende-eeuwse abdij werd gebouwd in de barokke stijl die indertijd in de mode was. Het was de beroemde Oostenrijkse architect Jakob Prandtauer die het ontwerp voor zijn rekening nam.

De abdij van Melk staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Niet als een apart genoemde inschrijving maar als onderdeel van het cultuurlandschap Wachau. De abdij wordt hierbij wel apart genoemd.

Hier ligt Melk

Weersverwachting Melk

vandaag
21° / 8°
morgen
26° / 11°
16 jun
22° / 13°
17 jun
27° / 13°
18 jun
31° / 15°
Meer weer van Melk op klimaatinfo.nl

Meer informatie