Quintana Roo

Mexico

Quintana Roo is een provincie op het schiereiland Yucatan. In Quintana Roo bevinden zich populaire badplaatsen zoals Cancún en Playa del Carmen. De streek ontvangt miljoenen toeristen uit Europa, Amerika en Mexico die af komen op de perfecte mix van cultuur, zon en  strand. Naast de bruisende toeristenoorden vind je in Quintana Roo ook een aantal authentieke Mexicaanse dorpen die de moeite van het bezoeken waard zijn. Sommige van deze dorpen liggen aan de Riviera Maya, echter liggen de meeste dorpen die echt de moeite waard zijn verder landinwaarts.

Leona Vicario

Het dorp Leona Vicario is vernoemd naar de vrouw die in de Mexicaanse onafhankelijkheidsoorlog de Mexicanen steunde in hun strijd tegen de Spaanse autoriteiten. De latere vrouw van Andrés Quintana Roo is ook te vinden op een versie van een munt van 5 Mexicaanse pesos. Het dorp Leona Vicario ligt in de provincie Quintana Roo, op enkele tientallen kilometers van de hotels van Cancún en Playa del Carmen.

Het dorp wordt binnen het excursieprogramma van verschillende reisorganisaties gebruikt om toeristen kennis te laten maken met het echte Mexico. In de hotelzones van Cancún is daar natuurlijk weinig sprake van. Een bezoek aan het dorp zit onder andere in de excursie “Typisch Mexico”. Het toerisme vormt een steeds belangrijker wordende bron van inkomsten. Vroeger werd er in Leona Vicario vooral geld verdient met de winning van chicle. Deze natuurlijke gom is afkomstig van in de omgeving groeiende bomen. Tegenwoordig wordt kauwgom op grote schaal geproduceerd met synthetische gom, waardoor het winnen van chicle bijna niet meer voorkomt.

» meer over Leona Vicario

Puerto Morelos

Op het schiereiland Yucatán in Mexico ligt het dorp Puerto Morelos. Het plaatsje ligt ongeveer halverwege de steden Cancún en Playa del Carmen. Tegenwoordig telt het aan de Caribische Zee gelegen vissersdorp ongeveer een kleine tienduizend inwoners.

Het had niet veel gescheeld of er was hier een enorme badplaats verrezen. Toen de hotelzone van Cancún ver volgebouwd was ging men op zoek naar een tweede locatie om een moderne badplaats te ontwikkelen. Puerto Morelos stond hoog op de nominatie om ten prooi te vallen aan het massatoerisme. Uiteindelijk is het Playa del Carmen geworden die deze rol is gaan spelen. Of het nu nog redelijk onaangetaste Puerto Morelos nog lang zo compact zal blijven zal de toekomst uit moeten wijzen. De locatie is perfect en de stranden zijn prachtig wit bij een azuurblauwe zee. Het enige wat roet in het eten kan gooien is het grote mangrovegebied dat tussen de dorpskern langs de snelweg en het stukje Puerto Morelos aan het strand ligt.

» meer over Puerto Morelos