Cantabrië

Spanje

Cantabrië is een kleine autonome regio in het noordwestelijke deel van Spanje. De regio heeft grenzen met Asturië, Baskenland en Castilië en Leon. In het noorden grenst de regio aan de Golf van Biskaje. De hoofdstad van Cantabrië is Santander, dit is tevens de grootste stad van de regio.

Het landschap van de regio wordt gevormd door uitgestrekte gaslanden en enkele gebergten. Het bekendste gebergte van de regio is de Pico de tres Mares. In dit gebergte ontspringen drie rivieren, de Duero, de Nansa en Ebro die allemaal in een andere zee uitmonden. De bekendste bezienswaardigheid van Cantabrië is de grot van Altamira in deze grot zijn eeuwenoude rotstekeningen te vinden. Deze grot is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De stad Santander is één van de weinige echte grote steden in deze regio. Wel zijn er in Cantabrië behoorlijk bijzondere en mooie dorpen te vinden. Tijdens onze roadtrip door Cantabrië kwamen we er een paar tegen. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie dorpen in Cantabrië te vinden.

Comillas

Comillas is een klein dorp en een gemeente in de autonome regio Cantabrië. Het dorp ligt in het noordwestelijke deel van de regio aan de Golf van Biskaje. Comillas dank zijn bekend mede aan een bouwwerk van Antoni Gaudi.

Comillas is één van de weinige plaatsen buiten Catalonië waar een bouwwerk van Antoni Gaudi te vinden zijn. El Capricho is het tweede grote ontwerp van de Catalaanse architect. Hij kreeg de opdracht van Don Maximo Diaz de Quijano om in Comillas in een park een herenhuis te bouwen. Gaudi heeft geprobeerd om in zijn ontwerp meerdere historische Catalaanse architectonische stromingen samen te voegen wat voor een bombastisch geheel zorgt. De kakafonie van de verschillende stijlen zorgt ervoor dat het geheel nogal druk en onsamenhangend overkomt. De toren met de kroon die lijkt te zweven is één van de mooiste onderdelen van het herenhuis. Let bij je bezoek aan El Capricho ook even op de prachtige tegeltjes met zonnebloemen. Opvallend detail is dat Gaudi zelf niet aanwezig was op de bouwplaats maar de leiding aan iemand anders overliet. In het dorp is echter wel een standbeeld ban Gaudi te vinden.

» meer over Comillas

Santillana del Mar

Santillana del Mar is een relatief groot dorp in de provincie Cantabrië. Het dorp behoort tot de mooiste dorpen van Spanje. Santillana del Mar dank zijn bekendheid hoofdzakelijk aan de grot van Altamira.

Santillana del Mar is geliefd dorp bij veel toeristen dit met name door de prachtige historische gebouwen in het centrum van het dorp. Het benedictijnenabdij Colegiata Santa Juliana is hier waarschijnlijk het beste voorbeeld van. De abdij stamt uit de twaalfde eeuw na Christus en heeft door de eeuwen heen niet veel van zijn oorspronkelijke karakter verloren. In de abdij zijn de resten te vinden van de martelares Santa Juliana die volgens de vertellingen de duivel gevangen zou hebben. Hoogtepunt van een bezoek aan de abdij is de Romaanse kruisgang. In de abdij is tevens het Museo Diocesano gevestigd.

» meer over Santillana del Mar