Turkije

Turkije is een land dat op een kruispunt van culturen, volkeren en continenten ligt. In de afgelopen duizenden jaren is er veelvuldig gestreden om deze plek op de aardbol die strategisch gezien erg belangrijk gelegen is. Nog steeds vormt Turkije een knooppunt dat strategisch van belang is. Zo vormt Turkije de grens tussen het Midden Oosten en Europa. Ook is Turkije het meest oostelijk geleden lid van de NAVO. Het speelt een belangrijke rol tussen de immer kwetsbare relatie tussen het westen en Rusland.

De Turkse Republiek is nog vrij jong. Het werd pas in het jaar 1923 officieel gesticht. Dit gebeurde door het tekenen de Vrede van Lausanne door Mustafa Kemal. Deze grondlegger van Turkije kreeg elf jaar later de erenaam Atatürk, wat letterlijk ‘Vader der Turken’ betekent. Atatürk wordt tegenwoordig nog steeds gezien als de allergrootste leider in de Turkse geschiedenis. Je zult zijn afbeelding regelmatig tegenkomen als je in Turkije op vakantie bent.

In Turkije zie je veel verschillende soorten dorpen. Je merkt dat landinwaarts er nog veel authentieke (boeren)dorpen zijn. De vroegere vissersdorpen aan de kust zijn inmiddels steeds vaker getransformeerd tot populaire toeristenbestemmingen waar het all-inclusivetoerisme een grote rol speelt.

Mocht je overigens zelf de mooie dorpen in Turkije willen gaan bekijken, vergeet dan niet om voor je vertrek je reistoestemming voor Turkije aan te vragen. Deze elektronische toelating is tegenwoordig verplicht als je visumvrij naar Turkije wilt reizen. Het aantal aanbieders waar je je e-visum voor Turkije aan kunt vragen is vrij groot. Het is daarom niet eenvoudig om snel eventjes het goedkoopste visum voor Turkije te vinden. 

Antalya

In de provincie Antalya is het door het oprukkend toerisme steeds lastiger om mooie dorpen te ontdekken. Veel dorpen aan de kust zijn getransformeerd tot badplaatsen. Toch zijn er zeker nog mooie dorpen in Antalya.

» dorpen in Antalya

Izmir

Izmir is een provincie die te vinden is in het centraal westelijke deel van Turkije. De provincie grenst in het westen aan de Egeïsche Zee en is verdeeld in dertig districten.

» dorpen in Izmir