Gozo

Malta

Gozo is wat betreft grootte en aantal inwoners het tweede eiland van het land Malta. Gozo is groener, rustiger en rustieker dan grotere broer Malta. De oorspronkelijke dorpen op Gozo zijn daarom in de loop der jaren slechts geleidelijk gegroeid, waardoor er aan het oorspronkelijke karakter van de dorpen op Gozo weinig inbreuk wordt gedaan. Gozo geniet daarom dan ook veel belangstelling onder mensen die juist voor de cultuur naar Malta komen. Zonaanbidders zullen eerder een vakantie naar het eiland Malta boeken dan naar Gozo. Voor de dorpen op Gozo betekent dit dat ze niet platgelopen worden door toeristen.

Qala

Het dorp Qala ligt in het zuidoosten van het eiland Gozo. Met nog geen tweeduizend inwoners is Qala een rustig dorp waar het dagelijks langzaam aan doorkabbelt. Omdat er slechts sprake is van beperkt toerisme heeft Qala (internationaal uitgesproken als ‘Aala’) haar eigen Malteser karakter weten te behouden.

Qala is een woord dat zowel in de Maltese taal als in het Arabisch voorkomt en letterlijk ‘veilige haven’ betekent. Centraal in het dorp ligt de St. Joseph Parish kerk die tussen 1882 en 1889 gebouwd is op basis van architect/priester Dun Guzepp Diacono. De in kalkzandsteen opgebouwde kerk is in barokke stijl gebouwd met een tweetal bescheiden kerktorens. Voor de kerk bevind zich een deels autovrij plein. In de straten direct rondom de kerk zijn een aantal restaurants te vinden. Hier kan naast traditioneel Maltees ook Spaans gegeten worden.

» meer over Qala

Rabat

Rabat, dat vroeger Victoria genoemd werd, is de grootste plaats op het eiland Gozo. Officieel is Rabat de hoofdstad van Gozo, maar wat betreft grootte en voorzieningen is er eerder sprake van een groot dorp dan van een stad.

De grote publiekstrekker van Rabat is de Citadel, lokaal Citadella genoemd. Deze citadel is op een heuvel gebouwd en werd voorzien van stevige muren die al voor het begin van onze jaartelling de basis vormde van het verdedigingsbolwerk op het eiland Gozo. Het belangrijkste bouwwerk binnen de citadel  is de uit de zeventiende eeuw stammende kathedraal, die vanuit de verte al zichtbaar is. Deze kathedraal is ontworpen door Lorenzo Gafà, die ook verantwoordelijk is voor het design van de kathedraal van Mdina. De kathedraal staat bekend om haar trompe-l’owil beschilderingen op het plafond waardoor er de illusie gewekt wordt van de aanwezigheid van een koepel die er in werkelijkheid nooit gekomen is.

» meer over Rabat