Colorado

Verenigde Staten

De staat Colorado bestaat uit twee helften. Het westen is vooral bergachtig, terwijl het oostelijke deel uit hoogvlaktes bestaat die je de indruk geven dat je eigenlijk een stuk lager zit. De Rocky Mountains domineren het complete gebied dat ten westen van hoofdstad Denver ligt. Een redelijk deel behoort tot het Rocky Mountain National park. Sommige dorpen die je hier aantreft liggen op hoogtes die rond of zelfs boven de drieduizend meter boven de zeespiegel liggen. Je kunt je dan wel voorstellen dat redelijk wat van deze plaatsen uitgegroeid zijn tot skioorden, zoals het mondaine Aspen, het gunstig gelegen Veil en het geliefde Estes Park.

Op verschillende locaties binnen Colorado kun je dorpen bezoeken die een bepaalde schoonheid hebben, prachtig gelegen zijn of vanuit historisch perspectief een bijzondere plaats zijn. Waar je rekening mee moet houden als je hoger gelegen dorpen bezoekt is dat je lichaam zal moeten wennen aan de hoogte. Wie landt in Denver en direct daarna de hoogte in gaat die kan problemen met de ademhaling ervaren, zeker als de grens van drieduizend meter beslecht wordt. En dat gebeurt al snel!

Glenwood Springs

In het bergachtige gebied van westelijk Colorado ligt het dorp Glenwood Springs, dat hier eind negentiende eeuw ontstaan is vanwege de aanwezigheid van een warmwaterbron.

De Yampah-bron voert natuurlijk verwarmd water aan dat een temperatuur heeft van omstreeks 50 graden Celsius. Dat water wordt door middel van vermenging met koel water naar een voor mensen houdbare temperatuur gebracht van veertig graden Celsius. Tegen betaling kun je deze Glenwood Hot Springs Pool bezoeken. Omdat vanwege de gezondheid het aangeraden wordt om maximaal vijf tot toen minuten in dit warme bad te verblijven, is er een tweede bad aangelegd waarin het water teruggekoeld is naar een temperatuur van 32 graden Celsius. Dat is zowel in de zomer als in de wintermaanden prima voor een langdurig verblijf in het water.

» meer over Glenwood Springs

Nederland

Dat Nederland niet persé laag hoeft te liggen bewijst het dorp Nederland in de staat Colorado. Dit dorpje ligt op een hoogte van 2508 meter boven de zeespiegel.

Reizend door de Verenigde Staten kun je meer plaatsen terugvinden die verwijzen naar het land Nederland of plaatsen in Nederland. Zo ligt er in de staat Texas ook een stadje dat de naam Nederland draagt en zijn er meerdere plaatsen in Amerika die Holland heten. Veel van die plaatsen zijn daadwerkelijk gesticht door Nederlanders, maar dat is in het geval van Nederland in Wyoming niet zo.

De oorsprong van Nederland ligt zo halverwege de negentiende eeuw. De toen ontstane kleine nederzetting droeg toen de naam Dayton. Deze naam veranderde in Browns Crossing en toen de Amerikaanse post in 1871 er een kantoor opende werd de naam veranderd in Middle Boulder. Nadat de Mining Company Nederland de nabijgelegen Cariboumijn overnam, werd de naam in 1874 in Nederland veranderd. Het werd de thuisbasis voor Nederlandse mijnwerkers die in de buurt in de mijnen werkzaam waren.

» meer over Nederland