Antwerpen

België

De provincie Antwerpen is één vijf provincies in het Vlaams Gewest. Het is de Vlaamse provincie met de meest inwoners. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de stad Antwerpen die in deze provincie ligt. Andere grotere plaatsen in de provincie Antwerpen zijn Mechelen, Turnhout Heist-op-den-Berg en Geel. Naast deze grote en middelgrote plaatsen zijn er in de provincie Antwerpen tal van prachtige dorpjes en plaatsen te vinden. Sommige van deze dorpen hebben een rijk verleden en gaan terug helemaal terug naar de middeleeuwen. Andere dorpen zijn later ontstaan, maar zijn hierdoor zeker niet minder mooi.
Bijzonder is ook het dorp Baarle-Hertog. Dit dorp behoort tot de provincie Antwerpen maar is in zijn geheel omringt door Nederlands grondgebied. Het dorp is dan ook een Belgische exclave.

Baarle-Hertog

Baarle-Hertog is een bijzonder Belgisch dorp die een enclave vormt binnen de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het dorp is volledig vervlochten met de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau.

Baarle-Hertog ligt dus op Nederlands grondgebied, in het gebied van de gemeente Baarle-Nassau. In totaal zijn er zo’n dertig stukjes Nederland en België door elkaar te vinden. Binnen de stukken Belgische enclave liggen namelijk ook weer Nederlandse enclaves. Zo lijkt het dorp van bovenaf net een Belgisch-Nederlandse lappendeken. De grens die overal door het dorp heen loopt is overal aangegeven door witte kruisjes en stalen plaatjes. Zo zie je goed hoe ontzettend onlogisch deze is. Soms loopt de grens zelfs door winkels en huizen heen. Aan de buitenkant van een huis kun je aan het huisnummer met het vlaggetje zien in welk land het huis zich bevindt.

» meer over Baarle-Hertog

Doel

Lelijkheid en schoonheid liggen soms erg dicht bij elkaar. Dat geldt zeker in het geval van Doel. Dit dorp is getransformeerd tot een spookdorp waar nog slechts enkele mensen wonen en waar een bijna surrealistische leefomgeving ontstaan is.

De leegstand die duidelijk zichtbaar is in het dorp is niet op natuurlijke wijze ontstaan. Het is het gevolg van een besluit eind jaren negentig dat de Antwerpse haven verder uitgebreid zou worden met de Deurganckdok en het Saeftinghedok. Dit laatste dok zou dwars door het plaatsje Doel komen, wat hierdoor dus zou moeten verdwijnen. Na een traject van vrijwillig uitkopen is er een situatie ontstaan dat bijna negentig procent van de inwoners vertrokken is en veel huizen leeg staan. Winkels en scholen zijn gesloten en de kerk gaat alleen maar open voor speciale diensten zoals begrafenissen, doopplechtigheden en huwelijken.

» meer over Doel

Sint-Amands

Sint-Amands is een dorp en een gemeente in het zuidwestelijke deel van de provincie Antwerpen. Het dorp ligt op de rechteroever van de Schelde en behoort tot de mooiste dorpen van België.

Sint Amands is een oud dorp waarvan zeker weten dat het al in de negende eeuw bestond. Er zijn echter geen gebouwen of andere bewijzen uit deze periode bewaard gebleven. Het oudste gebouw in het dorp is de Sint-Amanduskerk uit de zeventiende eeuw. Verder zijn er nog enkele buizen uit de zeventiende en achttiende eeuw te vinden. Mede hierdoor kun je een goed beeld krijgen van hoe het dorp er vroeger moet hebben uitgezien. De mooiste huizen van het dorp zijn te vinden aan de Kerkstraat.

» meer over Sint-Amands