Henegouwen

België

Henegouwen is een Belgische provincie in het centraal zuidelijke deel van het land. De provincie grenst voor een groot deel aan de Franse grens. Het is een van de weinige provincies in België die tweetalig is. De provincie Henegouwen ligt voor het overgrote deel in het Franstalige grensgebied maar de gemeenten Moeskroen, Vloesberg, Edingen en Komen-Kwasten liggen in het Nederlandstalige deel van Henegouwen. Het overgrote deel van de huidige provincie Henegouwen houdt de contouren aan van het vroegere graafschap Henegouwen. De stad Bergen is de hoofdstad van de provincie Henegouwen. Andere grote steden en plaatsen in Henegouwen zijn Charleroi, Doornik, Moeskroen, La Louvière, Châtelet en Binche. Deze laatste plaats staat bekend om zijn carnaval.

Natuurlijk zijn er in de provincie Henegouwen behoorlijk wat prachtige dorpen en mooie kleinere plaatsen te vinden. Omdat dit deel van België meerdere malen in Franse handen is geweest doen sommige dorpen in de provincie Henegouwen eerder Frans aan de Belgisch.

Spiennes

Spiennes is een klein dorpje in het centraal zuidelijke deel van België in de provincie Henegouwen. Het dorp ligt op ongeveer zes kilometer van de stad Bergen. Het dorp staat bekend om zijn neolithische vuursteenmijnen.

Spiennes zelf is een heel klein maar mooi dorpje waar naast een klein kerkje een winkeltje te vinden is. Dit winkeltje is een minisupermarktje waar je bij een bijzondere vriendelijke man die geen woord Nederlands spreek enkele basis behoeftes kan kopen. Een wandeling door het dorp zal slechts enkele minuten in beslag nemen. Met name in het voorjaar is een wandeling door het dorp erg mooi omdat dan alle bloemen in de bloei staan.

» meer over Spiennes

Thuin

Thuin is een prachtig stadje in de provincie Henegouwen niet ver bij de stad Charleroi vandaan. Thuin staat bekend om zijn hangende tuinen en het Belfort dat op de Unesco werelderfgoedlijst te vinden is.

Thuin is een oude stad die al in de tweede eeuw na Christus door de Romeinen bewoond werd. Er zijn resten van een begraafplaats gevonden die dit kunnen bevestigen. De stad wordt voor het eerst in de boeken genoemd in de negende eeuw onder de naam Tudinium Castellum. Het stadje was indertijd eigendom van de Abdij van Lobbes. De monniken van de abdij gebruikten Thuin als versterkte schuilplaats. De abdij is in de achttiende eeuw verwoest.

» meer over Thuin